Aspergewijn

Ieder jaar kijken we er met zijn allen weer naar uit: de opening van het aspergeseizoen. Vanaf half april tot eind juni is het ‘witte goud’ ontzettend populair in Nederland. Ook wij kunnen ons er altijd weer ernorm op verheugen, want asperges en wijn is een ultieme combinatie! Maar wat is nou de perfecte aspergewijn?

Hoe kies je een geschikte aspergewijn?

Welke wijn je het beste bij de asperges kunt drinken hangt af van de bereiding en de verdere ingrediënten die aan de asperges worden toegevoegd. Stel je voor wat de smaak van het gerecht zal zijn en kies hierbij een wijn met ongeveer dezelfde smaak. Houd ook rekening met de smaakhoeveelheid; heeft het gerecht een hele sterke smaak of is het juist een hele subtiele smaak? Probeer dan ook een wijn te vinden met veel smaak of juist een heel ingetogen smaak. Er zijn een aantal basisregels waar je rekening mee kunt houden tijdens het kiezen van een aspergewijn:

  • Door een te lichte wijn te kiezen overheerst de smaak van de asperges en valt de smaak van de wijn volledig weg.
  • Een zwaar overheersende wijn laat juist de smaak van de asperges naar de achtergrond verdwijnen, waardoor je alleen nog maar de smaak van de wijn proeft.
  • Op hout gelagerde witte wijnen zijn doorgaans minder geschikt voor de combinatie met aspergegerechten. Te veel hout in de wijn vloekt met het oxaalzuur van de asperges. Een subtiele houtrijping, als bij witte Bourgognes, kan vaak wel.

Om de wijnkeuze bij een aspergegerecht wat makkelijker te maken, hebben wij een mooie selectie gemaakt van geschikte wijnen:

Sorella il Sole Pinot Grigio Delle Venezie DOC

Een prachtige Italiaanse schone. Deze verfrissende allemansvriend is zacht, soepel en zonnig fris. Prachtig in het glas met een goudgele kleur. Frisse en fruitige aroma’s van peer en witte perzik met een lichte kruidige noot. Deze Pinot Grigio toont zich in de mond elegant, zacht en licht romig met een lichte mineraliteit. Prachtige wijn met een sprankelend karakter die het perfect doet bij asperges, maar ook heerlijk is met bijvoorbeeld kip of zeebaars.

Weingut Heinrichshof Pinot Blanc Trocken Mosel QW

Overheerlijke witte kanjer uit Duitsland. Deze wijn is een authenthieke Duitse wijn en verdient zeker een plekje naast een bord asperges. De wijn is bleekgeel van kleur en kenmerkt zich door de fruitige aroma’s van gele appel en abrikoos. Hij is gemaakt van de Pinot Blanc. Heerlijk fris met rijke smaken van gele appel, abrikoos en subtiele houttonen. Kun je niet wachten tot het eten op tafel staat of heb je nog wat over? Deze wijn is breed inzetbaar en kan ook prima als aperitief of als borrelwijn gedronken worden.

Jeffrey’s Bay Sauvignon Blanc

Heerlijke frisse Sauvignon blanc die het ook perfect doet naast een bord asperges. Bij het openen van de fles vallen de geuren van tropisch fruit en citrus als eerste op. In de mond trakteert de wijn op grapefruit, passievrucht en meloen. Levendige en frisse witte wijn die het naast asperges ook erg goed doet bij sushi of couscous.

En andere wijnen dan?

Niet alleen witte wijn is een goede aanvulling bij gerechten met asperges. Een zachte rode wijn kan het ook uitstekend doen bij wat vollere aspergegerechten, zonder dat de wijn overheerst. Ook rosé kan een goede aanvulling zijn op een gerecht met asperges, bijvoorbeeld in combinatie met zalm. Natuurlijk blijft de keuze van wijn bij een bepaald gerecht zeer persoonlijk. Experimenteer daarom gerust en vergeet vooral niet te genieten van het aspergeseizoen en de heerlijke wijnen!