Beaujolais Primeur

Elke derde donderdag van november is ie weer verkrijgbaar; de verse Beaujolais Nouveau ofwel Beaujolais Primeur. In september hingen de druifjes in de wijngaard nog nietsvermoedend te wiegen in de najaarswind, en nu ligt de wijn al gebotteld en wel klaar voor de verkoop. Hoe doen ze dat zo snel?

Maceration Carbonique

Nou, met de Maceration Carbonique methode. En dat gaat als volgt: Elke rode wijn uit de Beaujolais is gemaakt van de Gamay noir a jus blanc druif. Dat is nou eens iets wat wel overzichtelijk is in de wijnwereld. Gamay is een druif die lichte, elegante rode wijnen geeft in de Pinot Noir stijl. Wat lichter van kleur en wat eleganter van smaak. De druiventrossen gaan zonder dat ze worden gekneusd in een gistkuip die wordt afgesloten. De onderste druiven worden door het gewicht van de massa geplet, waarbij sap vrijkomt en begint te gisten. Bij de gisting komt koolzuurgas vrij wat bij de bovenste druiven in het vat terecht komt. Hierdoor gaan deze druiven gisten in de schil. Door deze methode worden er snel typische aroma`s van rood fruit uit de druif gehaald en komt de kleur ook makkelijk los uit de schillen.

De fermentatie duurt slechts vier dagen. Daarna wordt de druivenmassa geperst en kan de wijn nog maar twee maanden blijven rijpen. Dat is erg kort voor rode wijn. Vervolgens moet de wijn snel gebotteld worden en getransporteerd, om op de derde donderdag van november in de winkels te liggen. De wijn is door deze methode meteen op dronk, in tegenstelling tot wijnen uit Bordeaux die vaak langer tijd nodig hebben om prettig drinkbaar te worden. Het is echter geen wijn om lang te bewaren. Er wordt trouwens ook een klein beetje rose en witte wijn gemaakt in deze streek, maar die kom je maar zelden tegen.

Maceration Carbonique

Dalende populariteit

De Beaujolais Primeur krijgt dus niet de kans om fatsoenlijk te rijpen, zoals andere rode wijnen die tijd wel krijgen. Daarom kunnen het soms erg eenvoudige, harde wijnen zijn, met scherpe zuren en licht fruit. En dat is ook de reden dat de populariteit van Beaujolais Primeur al jaren dalende is. Waar vroeger deze wijn per pallet de supermarkt in geschoven moest worden, vindt men nu nog een klein hoekje op het schap wat is ingeruimd voor de primeurwijnen. De Nouveau wijnen hebben door hun matige kwaliteit de naam van Beaujolais geen goed gedaan.

Door het aanvankelijke succes van de Beaujolais Primeur kwamen de Italianen heel plagerig met een tegenhanger; de Novello. Deze komt een week voor de Franse tegenhanger uit, hoe toevallig. Toch weet men in Italië in de meeste gevallen wel een betere wijn te maken, door het warmere klimaat, de mediterraanse druivenrassen en lagere opbrengsten. In tegenstelling tot de afgebakende regio in Frankrijk, mag de Novello in heel Italië geproduceerd worden. Ze gebruiken echter wel dezelfde Maceration Carbonique methode.

Beaujolais map

Beaujolais-Villages

Moet je Beaujolais dan maar beter helemaal mijden? Welnee, er komen ook mooie wijnen uit deze streek. In de wijnen van Beaujolais onderscheidt men vier niveaus. In volgorde van toenemende kwaliteit zijn dat: Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais-Villages en de Cru’s (Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Regnié en Saint-Amour). Beaujolais-Villages bijvoorbeeld hebben een strengere AOC wetgeving dan de Primeur wijnen en dit zijn vaak elegante, subtiele wijnen die een à twee jaar na de oogst optimaal op dronk zijn. De meest bijzondere rode wijnen uit de Beaujolais zijn echter de cru`s. Er zijn tien verschillende cru`s, die allemaal met naam op het etiket vermeld mogen worden. De cru-wijngaarden liggen net wat hoger zodat ze geen last meer hebben van vorstrisico. De bovengrond varieert per cru, maar de ondergrond bestaat bijna altijd uit graniet van oude vulkanen, en dat is nou net waar de Gamay zo dol op is.

De Beaujolais regio begint waar de Bourgogne stopt; ten zuiden van Mâcon en loopt 55 km door naar het zuiden net ten noordwesten van Lyon. De Cru`s liggen echter allemaal in het noordelijke gedeelte. Enkele bekende cru`s zijn AOC Brouilly, AOC Fleurie of AOC Moulin-a-Vent. Het is altijd de moeite waard om iets meer te betalen voor een fles Beaujolais en te kiezen voor een van de cru`s. De wijnen zijn veel geconcentreerder en verfijnder. Neem bijvoorbeeld de verfijnde Jacques Dépagneux Cuvée Mathilde ‘Côte du Py ‘ Morgon AOP. Een prachtige rode wijn uit Morgon met aardse en zwoele aroma’s van kersen, bramen en bessen. En wat dacht je van de Domaine de Gry-Sablon Douby Morgon AOP. Fruitig, vol en prachtig in balans. 

Beaujolais en eten

Ook aan tafel heb je aan een mooie Beaujolais een goede. Bij de restaurantfavoriet Carpaccio bijvoorbeeld, of naast een koude salade met rode bietjes. Of schenk hem bij zachte, niet te sterke kazen. Het is de kunst bij deze elegante wijn een eveneens niet te zwaar gerecht te kiezen. En een wat stevigere Beaujolais zoals een Brouilly vaak is kan ook gerust bij een mooi hoofdgerecht als gevogelte, rood vlees en niet te zware wildgerechten. Serveer deze wijnen niet te warm. Liefst rond de 15 graden. Dat klinkt koel, maar hierdoor komt juist het fruit mee naar voren en komt de wijn energieker over. Eenmaal in het glas stijgt de temperatuur van de wijn overigens snel. Beter daarom iets te koel in het glas dan iets te warm. Zet de fles in het huidige gure jaargetijde maar in de garage, dat geeft niets.

Carpaccio en wijn

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]