Cava

De mousserende wijn van Spanje heet Cava. Een populaire wijn, maar waarom? Komt het door de uitstekende prijs/kwaliteitverhouding of omdat het zo`n goed betaalbaar alternatief is voor Champagne? Laten we het tot op de bodem uitzoeken!

Waar komt Cava vandaan?

Het grootste gedeelte van de Cava Productie komt uit Penedés in Catalonië, in het noordoosten van Spanje in de buurt van Barcelona. Ook in Aragon en Rioja wordt Cava gemaakt, maar Penedés is verreweg het grootste productiegebied. Het totale wijngaardoppervlak is ongeveer 32.000 hectare en jaarlijks wordt er ongeveer 1,5 miljoen hectoliter Cava geproduceerd. Het productiegebied heeft de DO (Denominación de Origen) status, wat inhoud dat er alleen in dat afgebakende gebied Cava gemaakt mag worden. Ook zijn er afspraken gemaakt over de maximale opbrengst. Het gaat om wettelijke voorschriften die in het leven geroepen zijn om de wijn een zekere basiskwaliteit te geven.

do penedes

De wijngaarden in Penedés, het gebied tussen het Spaanse Centraal Plateau en de Middellandse zee, zijn gelegen op 3 verschillende hoogtes. De eerste begint bij 0 en eindigt bij 250 meter. Dit is een warm gebied dat goede wijnen produceert. Het tweede stuk zit op een hoogte tussen 250 en 500 meter. Doordat dit wat hoger gelegen is, is het klimaat hier wat koeler. Dit is beter voor de druiven. Het hoogste gebied ligt aan de rand van het centraal plateau, tussen 500 en 800 meter. Hier is het nog koeler, vergelijkbaar met het klimaat in de Champagne streek. Dit gebied geeft een lage opbrengst maar de druiven zijn wel heel geconcentreerd. Overigens wordt er in Penedés niet alleen maar Cava gemaakt. Er komen ook mooie witte en rode wijnen zonder koolzuur uit dit gebied. Enkele producenten weten van de Cavadruiven Macabeo, Xarel-lo en Parellada bijzondere droge witte wijnen te maken.

Klimaat

Penedés heeft een gematigd mediterraan klimaat met maximale temperaturen rond de 28 graden en een minimale temperatuur van 2 à 3 graden. Er valt 500 à 600 mm neerslag per jaar. Het landschap is echter heel gevarieerd en daardoor zijn er veel verschillende microklimaten. Dit is het klimaat in een klein, beperkt gebiedje. Door deze diversiteit heeft de wijnmaker gelegenheid verschillende druivenrassen, die elk net even andere omstandigheden vragen, aan te planten.

Hoe wordt Cava gemaakt?

Cava bestaat uit een blend van meerdere druivenrassen. De rassen die het meest voorkomen zijn Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Hiervan wordt in eerste instantie een basiswijn gemaakt op de gebruikelijke manier. Dit is dan echter nog een “stille” wijn, zonder koolzuur. De bubbels komen via de método tradicional in de fles. Dit is dezelfde methode als ze ook in Champagne toepassen. Het houdt in dat de basiswijn gebotteld wordt samen met een mengsel van suiker en gist. De fles wordt afgesloten met een tijdelijke kroonkurk. Door het mengsel van gist en suiker gaat de wijn opnieuw gisten, waardoor een beetje extra alcohol en koolzuur ontstaat. Doordat het koolzuur niet kan ontsnappen uit de afgesloten fles, lost het op in de wijn. Na minimaal 9 maanden rijping worden de gistresten verwijderd en wordt de fles afgesloten met de definitieve kurk. Om te voorkomen dat deze voortijdig van de fles af schiet door de druk, wordt er een soort muilkorfje omheen vastgezet, de muselet.

logo cava es

Soorten Cava

Er bestaat witte en rosé Cava. Voor rosé Cava wordt vaak de blauwe druif Garnacha toegevoegd.  Er zijn verschillende categorieën, oplopend in graad van zoetheid. De meest voorkomende is brut, een vrijwel droge stijl waarbij er maximaal 15 gram suiker in de wijn zit. Ook is er een onderverdeling in periode van rijping. Een Cava moet minimaal 9 maanden rijpen in de kelder. Voor een reserva is dat 15 maanden, en een gran reserva 30 maanden. Op het etiket van een gran reserva staat het oogstjaar vermeld, terwijl er normaal gesproken geen oogstjaar op een fles Cava staat. Het gaat altijd om een mengsel van verschillende oogstjaren. De producent probeert hierbij te streven naar een voor dat huis herkenbare stijl.

Vooral bij onze zuiderburen is Cava populair. Zodra het weekend in zicht is, klinkt met enige regelmaat het vertrouwde plopgeluid van een fles Cava die geopend wordt. In eigen land lijken we de wijn vooral te gebruiken voor speciale gelegenheden. Eigenlijk jammer want het is zo`n feestelijk aperitief.

Casa Safra Cava Brut Klein
Casa Safra Cava Brut Rosado Klein

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]