champagne

“Kom snel, ik proef de sterren!” Die enthousiaste kreet uitte de monnik Dom Pérignon toen hij in de zeventiende eeuw een nieuwe, baanbrekende methode ontwikkelde om Champagne te maken. Die ontdekking vieren we jaarlijks in oktober met Global Champagne Day. De dag om te praten over de wereldberoemde bubbel – hieronder doen we je daarom alles wat je moet weten over de wijn uit de doeken – en vooral een dag om van de godendrank te genieten.

 1. Hoe wordt Champagne gemaakt? 
 2. Hoe lang kun je Champagne bewaren? 
 3. Hoeveel glazen schenk je uit een fles Champagne? 
 4. Wist je dat? Leuke feiten over de bubbelwijn 

Hoe wordt Champagne gemaakt?

Hoewel de Bennedictijnse monnik Dom Pérignon sinds de zeventiende eeuw de vader van de Champagne wordt genoemd, werd in de vijftiende eeuw al een gelijknamige drank geschonken aan het Franse hof. Toen nog zonder een enkele bubbel. Dat die belletjes worden verkregen tijdens een tweede gisting was bekend, maar niemand had die methode onder de knie. Tijdens het proces worden namelijk suikers en gist aan de wijn toegevoegd, waarna de wijn wordt gebotteld. Het koolzuur dat zorgt voor de mooie bubbels, ontstaat dus in de fles. En daar ging het mis. Duizenden flessen ontploften, ook in de abdij van Hautvillers bij het Franse Reims, waar Dom Pérignon keldermeester was. Na lang sleutelen aan de hoeveelheid suiker, temperatuur en druiven had hij dé verhouding onder de knie. Zijn baanbrekende werk was de aanzet voor de ‘méthode champenoise’, tegenwoordig ‘méthode traditionelle’. Vijf jaar na zijn dood, in 1720, vond zijn bruisende wijn al flink aftrek. En nog altijd prijkt zijn naam op de flessen van een groot champagnehuis.

Hoe lang kun je Champagne bewaren?

Kun je een Champagne bewaren of moet je de kurk zo snel mogelijk laten knallen? Er is een eenvoudige vuistregel: een Champagne is net zo lang te bewaren als dat-ie in de kelder heeft gerijpt. De toppers onder de mousserende wijn kunnen echter rustig vijftien jaar worden weggelegd. Of en hoe lang je Champagne kunt bewaren, is van meer factoren afhankelijk. We geven je graag een aantal handvatten:

 • Ben jij die mazzelaar die een Premier Cru of Grand Cru in huis heeft? Die kun fles kun je rustig vijftien jaar wegleggen, als je het geduld kunt opbrengen.
 • Ook een Millésimé, een Champagne uit een uitstekend jaar, is lang houdbaar.
 • Een Blancs des blancs (gemaakt van alleen Chardonnay) of een Blancs des noirs (alleen Pinot Noir) is nog zo’n Champagne die lang goed blijft.
 • Een Champagne waarin meer dan 35 procent Pinot Meunier is verwerkt, is maximaal negen maanden houdbaar.
 • Gaat de fles niet in één keer leeg, het komt voor, dan is de geopende fles Champagne drie tot vijf dagen houdbaar in de koelkast.

Probeer dat allemaal maar eens te onthouden. Niet nodig, Wijnvoordeel vermeldt bij alle wijnen – dus ook bij Champagnes – exact tot wanneer deze op hun best zijn. Gewoon even kijken onder specificaties en je weet. Service van de zaak.

Beste bewaarplek voor Champagne

Wil je jouw Champagne nog even bewaren, leg de fles dan horizontaal. Bij voorkeur in een trillingsvrije en donkere, niet te droge plek, waar het een graad of 11 is. Een kelder of een trapkast bijvoorbeeld. Hou de fles dan wel uit de buurt van aardappelen of uien, scherpe geuren kunnen zich op termijn in de wijnfles nestelen. Geef dus ook de verfpotten en flessen met stoffen als spiritus een andere plek als jij jouw kelder wilt omtoveren tot een wijnwalhalla.

Hoeveel glazen uit een fles Champagne?

Schenk Champagne en het is feest! Om iedereen van een glas bubbels te laten genieten, is het handig om te weten hoeveel glazen je kunt vullen. Dat is natuurlijk afhankelijk van het soort glas dat je uit de kast haalt.

Champagneflûte
De flûte, het hoge en smalle exemplaar, is het meest gebruikte glas. De bubbels bruisen er prachtig in, waardoor die feestelijke mousse ontstaat. De aroma’s van de wijn komen minder goed tot hun recht in dit glas, dat met een inhoud van 12,5 tot 15 centiliter een zuinig glas is. Uit een standaardfles van 0,75 liter, schenk je vijf tot zes glazen.

Champagnecoupe
Het rijke aroma van Champagne stijgt prachtig op uit een charmante coupe. Het verhaal gaat dat de borsten van Marie-Antoinette model hebben gestaan voor de eeuwenoude champagnecoupe. Het laat zich daarmee raden dat de oppervlakte van dit glas groter is dan van een flûte. Fijn, meer Champagne, er gaat 20 tot 24 centiliter in een coupe! Toch heeft ook dit glas een nadeel: de bubbels vliegen letterlijk de coupe uit.

Formaat flesInhoud flesAantal glazen flûteAantal glazen coupe
Piccolo0,2 liter2 (erg zuinige) glazen1 glas
Demi-bouteille0,375 liter3 glazen2 (krappe) glazen
Standaardfles0,75 liter5 tot 6 glazen3 tot 4 glazen
Magnum1,5 liter10 tot 12 glazen6 tot 8 glazen
Jéroboam3 liter20 tot 24 glazen12 tot 15 glazen
Réhoboam4,5 liter30 tot 36 glazen19 tot 23 glazen
Méthusalem6 liter40 tot 48 glazen25 tot 30 glazen
Salmanazar9 liter60 tot 72 glazen38 tot 45 glazen
Balthazar12 liter80 tot 96 glazen50 tot 60 glazen
Nebuchadnezar15 liter100 tot 120 glazen62 tot 75 glazen

Is de Nebuchadnezar daarmee de grootste Champagnefles die er is? Nee, dat is de Midas, een gigantische fles met maar liefst 30 liter (!!!) Champagne. Hoeveel glazen je daaruit schenkt? Die berekening durven wij niet te maken. Met een Midas is de kans dat er wordt geknoeid al net zo groot als de fles zelf.

Wist je dat…

 

 • Zo’n zestig procent van de Champagne die in Nederland wordt gedronken in de laatste twee weken van het jaar wordt ontkurkt?
 • De kurk van een fles waarmee flink is geschud een snelheid van veertig kilometer per uur bereikt?
 • Er in de gelijknamige Franse wijnstreek bijna 1 miljard flessen Champagne onder de grond liggen te rusten?
 • Er zo’n 47 miljoen bubbels in een fles Champagne zitten?
 • Iemand die de capsules van een Champagnefles bewaart een placomusophilist wordt genoemd?
 • Wij ervoor pleiten om elke dag Global Champagne Day te vieren? En jij hopelijk ook!