De lekkerste rode wijnen om gekoeld te drinken

Zodra de zomer in zicht is en het warmer wordt kiezen steeds meer mensen voor witte wijn of rosé. Maar wat nu als je liever een glas rode wijn inschenkt? Geen paniek! Er zijn namelijk genoeg rode wijnen die je prima (licht) gekoeld kunt drinken. De meeste rode wijnen hebben zelfs wel baat bij wat tijd in de koelkast, zeker wanneer de warmere maanden weer aanbreken. We hebben daarom de beste rode zomerwijnen voor je op een rijtje gezet die perfect zijn om gekoeld te drinken.

De temperatuur van een wijn is erg belangrijk om het beste uit de wijn te halen. Als een rode wijn te warm is komt deze log en alcoholisch over, zonde! Rode wijn hoort op kamertemperatuur gedronken te worden, een regel die veel wijnliefhebbers bekend voorkomt. Deze komt echter uit de tijd dat onze huizen nog niet voorzien waren van centrale verwarming en het gemiddeld een graad of achttien was binnen. Die mooie rode wijn die dus op ‘kamertemperatuur’ is? Geen probleem om die een halfuur voor je hem gaat drinken even koud te leggen.

Lichte, elegante en fruitige rode wijnen zijn wijnen die je zelfs prima nog wat langer kunt koelen tot een graad of dertien. Welke wijnen dat zijn leggen we je graag uit.

Rode wijnen die geschikt zijn om te koelen

Zoek je een rode wijn die je kunt koelen? Ga dan voor een lichte, frisse en fruitige wijn met soepele tannines. Een wijn die veel tannines bevat (denk aan Barolo of Malbec) krijgt namelijk een wat bittere smaak als je deze te lang koelt. Geschikte druivenrassen om te koelen zijn bijvoorbeeld Pinot Noir, Zinfandel, Merlot, Grenache, Tannat en Gamay. Je kunt de wijn beter te koud dan te warm serveren. Eenmaal in het glas warmt de wijn namelijk snel op, zeker in de zomer. Koel de wijn daarom gerust tot een graad of derttien voor je hem gaat drinken en je hebt een heerlijke zomerse rode wijn die perfect samengaat met vis en kip van de barbecue en smaakvolle salades. Bekijk onderstaand onze favoriete rode zomerwijnen of neem een kijkje bij al onze zomerwijnen.

1. Jeffrey’s Bay Pinot Noir S-E Australia

Als er een rode wijn is die je goed gekoeld kunt drinken is het wel Pinot Noir. Deze prachtige wijn is wereldwijd geliefd om zijn rode fruit-, bloemen- en kruidenaroma’s. De Jeffrey’s Bay Pinot Noir uit South-East Australia is heerlijk van smaak en zit vol sappig rood fruit, heeft een lichte kruidigheid en verfijnde tannines. Koel ‘m tot een graad of 12 en serveer bij een gegrild kippetje van de barbecue om de smaken van deze heerlijke wijn nog beter tot hun recht te laten komen.

Jeffrey's bay pinot noir

2. Weingut Michel Spätburgunder Trocken QbA Nahe

De Niedermann Spätburgunder QW Rheinhessen is licht en fruitig van smaak wat ‘m perfect maakt om gekoeld te drinken. Vol rood fruit als aardbeien, bramen en kersen aangevuld met wat kruiden. Drink ‘m licht gekoeld, bij een graad of 16 laat deze prachtwijn het beste van zichzelf zien.

3. 94Wines #4 Red Gentle

De 94wines #4 Red Gentle is een heerlijke lichte en frisse wijn die perfect is om gekoeld te drinken. Leg de wijn ongeveer een uur voordat je hem schenkt koud en de fruitige tonen van bramen en kersen komen nog beter tot hun recht. Heerlijk voor bij de barbecue, bij tapas of een kaasplankje.

94 wines red gentle

4. Pierre Baptiste Pinot Noir Cuvée de la Sélection Pays d’Oc

Tot slot de prachtige Pinot Noir Cuvée de la Sélection Pays d’Oc van Pierre Baptiste. Een heerlijk fruitige wijn vol kersen, bessen, aardbeien en lichte kruiden. Door de zachte tannines is deze wijn perfect om licht gekoeld te drinken. Leg hem een uur voordat je de wijn schenkt koud en serveer bij gevogelte of biefstuk van de grill.

Pierre baptiste pinot noir

5. Bodegas Vinedos Contralto – Calle Principal Tempranillo Cabernet Sauvignon

Tot slot de prachtige Calle Principal Tempranillo Cabernet Sauvignon. Een prachtige rode wijnuit Spanje vol aroma’s van rood fruit als kersen en aardbeien. Door de zachte tannines is deze wijn perfect om licht gekoeld te drinken. Leg hem een uur voordat je de wijn schenkt koud en serveer bij gevogelte of biefstuk van de grill.

Calle principal rode wijn