Het nieuwe jaar is weer begonnen. Voor veel mensen betekent dit goede voornemens maken, nieuwe doelen stellen en een frisse start. Ook is het een moment om terug te blikken en te kijken wat het vorige jaar ons allemaal heeft gebracht, zo ook op gebied van wijn. 

We hebben daarom de meest populaire wijnen van 2018 op een rijtje gezet en geven je alvast een kleine vooruitblik op 2019. Er zaten dit jaar wijnen in de lijst met favorieten die we andere jaren ook al in de top tien tegenkwamen. Ook zaten er wijnen tussen waarvan we blij verrast waren dat ze in de top tien stonden. Al met al was 2018 een fantastisch jaar met prachtige wijnen. 

Een terugblik op 2018

De winnaar van dit jaar was toch wel de rode wijn. Met maar liefst zes flessen rood en vier flessen wit in de top tien van meest populaire wijnen mag de rode wijn zich dit jaar de trotse winnaar noemen. Daarnaast was wijnland Spanje dit jaar populair met maar liefst vier flessen in de top tien. De Spaanse Casa Safra Terra Alta DO Gran Reserva stond dit jaar wederom op nummer een. Naast Casa Safra kwamen de wijnen van Calle Principal ook tweemaal terug in de top tien. Eenmaal met de Sauvignon Blanc op nummer twee en eenmaal met de Tempranilllo Cabernet Sauvignon op de vierde plek.

Op de vijfde plek staat Italië met een prachtige Sangiovese van San Luigi. Amerika wist de zesde plek te veroveren met de heerlijke Chardonnay van Peter Flemming Estates. De Italiaanse San Silvano staat daaronder op de zevende plek en Spanje en Nieuw-Zeeland volgen vervolgens met een goudbekroonde Reserva van wijnhuis Faustino Rivero Ulecia en een uitbundige Sauvignon Blanc uit Malborough. Last but not least, op de tiende plek staat een karakteristieke Chianti Riserva met maar liefst 95 punten van Luca Maroni.

De top 3 uitgelicht

Nummer 1: Casa Safra Terra Alta DO Gran Reserva

Ook dit jaar wist de Gran Reserva van Casa Safra de gouden plak binnen te slepen. Niet alleen is dit een van onze favorieten, ook jullie waren niet weg te slaan bij deze wijn. Deze rode wijn heeft een perfecte smaakcombinatie van bosvruchten, zwart fruit, vanille, kruiden en krachtige tannines. In de afdronk is hij zeer kruidig en fruitig. Een unieke Spaanse Gran Reserva met een prachtige gouden bekroning van Mundus Vini 2018 en Berlin Wine Trophy 2018!

Casa Safra Terra Alta DO Gran Reserva

Nummer 2: Calle Principal Sauvignon Blanc

Op de welverdiende tweede plek kwamen we de Spaanse Sauvignon Blanc van Calle Principal tegen. Een heerlijk frisse, witte wijn afkomstig uit het grootste wijnproducerende gebied ter wereld: Castilla-La Mancha. Ongeveer vijftig procent van alle Spaanse wijnen wordt hier geproduceerd. Deze knisperfrisse wijn is er een die zijn tweede plek met vlag en wimpel heeft verdiend.

calle principal sauvignon blanc wijn

Nummer 3: Pierre Baptiste Merlot Cabernet-Sauvignon

Brons is dit jaar voor Frankrijk. Deze verleidelijke rode Zuid-Franse topwijn is al jaren enorm populair bij onze klanten. De wijnen van Pierre Baptiste staan bekend om het expressieve karakter, de fruitigheid en de elegante smaken. Deze wijn is prachtig paars-rood van kleur met mooie aromatische fruitige indrukken van kleine vruchten. De perfecte wijn voor iedereen die de Zuid-Franse zon in huis wilt halen.

Pierre Baptiste wijn

Onze verwachtigen voor 2019

Naar verwachting gaat 2019 het anders doen. Het zou een flinke understatement zijn om te zeggen dat 2018 een goed jaar is geweest voor de wijnboeren. Zo zijn de Duitse wijnboeren dit jaar erg blij met het resultaat van de zonnige zomer. Na een van de kleinste oogsten sinds jaren in 2017 steeg de oogst van 2018 flink boven de verwachtingen uit. Niet alleen de hoeveelheid was gigantisch, ook de kwaliteit van de wijn heeft een glimlach getoverd op de gezichten van vele Duitse wijnboeren.

Ook de Loire, Bourgogne, Bordeaux en Languedoc hebben het dit jaar qua volume en kwaliteit ook bijzonder goed gedaan. Net als de Champagne. Dit was mede te danken aan het bijzonder warme jaar. Hierdoor was er zelfs in Nederland en Engeland een goede oogst, wat lang niet altijd zo is.

De Chileense oogst van 2018 wordt door enkele wijnboeren als een van de beste in de afgelopen jaren bestempeld. Door de gematigde temperaturen in Chili kunnen we in 2019 dus mooie Chileense wijnen verwachten.

Alleen voor de biologische wijnboeren was 2018 geen heel groot succes. Zij hadden het dit jaar wat moeilijker door het vochtige en warme voorjaar. Hierdoor was er veel meeldauw in mei en juni. Ondanks dat was het voor velen wijnboeren een bijzonder goed jaar en we kunnen dan ook haast niet wachten om de wijnen uit 2018 zelf te mogen proeven.