Dessertwijn

Zoete en versterkte wijnen worden vaak dessertwijnen genoemd. Dessertwijn is in Nederland nogal ondergewaardeerd, terwijl het de perfecte afsluiting is van een etentje.

Productie van dessertwijn

De druiven van een dessertwijn krijgen een andere behandeling dan bij een droge wijn. Er zijn verschillende manieren om ‘liquoreuze’, zoete wijnen te maken. In Sauternes, in Bordeaux, laten ze de druiven als ze rijp zijn langer aan de wijnrank hangen. Er wordt gewacht op de botrytisschimmel, een schimmel die graag in een vochtige omgeving verblijf zoals de nevelige wijngaarden van Sauternes in de ochtend. De schimmel zorgt ervoor dat de schil van de druiven geperforeerd wordt, waardoor een deel van het water wegloopt. Er blijft een verschrompelde, beschimmelde druif over. De botrytisschimmel, ook wel edele rotting genoemd, zorgt voor een typisch aroma. Doordat het meeste vocht uit de druiven verdwenen is, stijgt het suikergehalte relatief flink. De opbrengst is natuurlijk een stuk lager hierdoor en de wijnboer loopt risico omdat de schimmel niet altijd in de wijngaarden komt. Dit verklaart de hoge prijs per fles.

Een andere manier om tot een dessertwijn te komen is door aan een gistende wijn een grote hoeveelheid wijnalcohol toe te voegen. De gisting wordt hierdoor gestopt en de suikers blijven achter. Op deze manier wordt Port gemaakt.

Soorten dessertwijn

Ieder wijnland heeft zijn eigen dessertwijnen. De meest populaire types opgesomd:

Auslese

Deze wijn valt in de categorie halfzoete wijnen, de druiven worden erg laat geplukt waardoor deze nog veel suiker bevatten. Meestal wordt deze wijn gemaakt van de Riesling-druif, die van nature een hoge zuurgraad heeft. Hierdoor blijven de wijnen een bepaalde frisheid houden. Deze wijn heeft een lager alcoholpercentage in vergelijking met de meeste dessertwijnen, namelijk 8,5%.

Schloss Koblenz – Piesporter Michelsberg Riesling Auslese

Een klassieke friszoete Riesling Auslese met indrukken van exotisch fruit, de wijn is afkomstig uit Duitsland. In smaak is de wijn zachtzoet met volle smaak van rijp fruit. Een mooie aanvulling op zoete desserts en oude kaas.

Moscato

Na een uitgebreid diner komt een glas versterkte zoete wijn niet altijd gelegen. Op dit soort momenten is een heerlijke friszoete wijn gemaakt van de Muscat-druif perfect. Italiaanse mousserende wijnen worden vaak ‘frizzante’ en ‘spumante’ genoemd, wat staat voor lichte of stevige bubbels. Door het lage alcoholpercentage van 5% is deze wijn ook zeer geschikt als terraswijn.

Vina Tendida Moscato Frizzante

Sprankelende lichtzoete Spaanse wijn uit het zonovergoten Valencia. Een volle en frisse lichtzoete smaak met een kleine bubbel. Deze verleidelijke zomerwijn is ideaal voor bij een zoet dessert.

Port

Dit is misschien wel de beroemdste zoete wijn ter wereld. Waarschijnlijk door de lange historie, grote populariteit of de prachtige Douro-vallei in Portugal waar ze vandaan komen. Port is goed te bewaren na opening, maximaal twee weken houden de meeste Portsoorten wel vol. Pas alleen op met Vintage Port, deze complexe wijn smaak het beste op de dag van opening. Het alcoholpercentage in Port ligt erg hoog, deze zit op 20%.

Burton’s Late Bottled Vintage Port

Deze waanzinnige 19 jaar oude Vintage Port blinkt uit door zijn complexiteit, zijn intense bouquet van pruimen, cederhout, kruidige vruchten en zijn lange, expansieve en brede geuren. Met zijn weelderige en verleidelijke karakter kan hij de koning van de Ports genoemd worden. Hij heeft een overweldigende geur, is verleidelijk zoet en heeft een zeer aangename afdronk.

Late Harvest

Een ander type wat veel voorkomt zijn de Late Harvest wijnen. De zoetheid wordt hier bereikt door de druiven wanneer ze rijp zijn langer aan de wijnstok te laten hangen. Hierdoor worden ze overrijp, en drogen zelfs iets in aan de wijnstok. Hierdoor wordt het vochtgehalte lager terwijl het suikergehalte gelijk heeft. Deze methode wordt bijvoorbeeld in de Elzas veel toegepast.

Anne de Laweiss – Pinot Gris Alsace Grand Cru Schlossberg 2014

De wijn heeft heerlijke frisse en subtiele geurige indrukken van citrus, honing, bloemen, noten en rokerige tonen. Weelderig en vol van smaak met veel rondheid die overgaat in een lichte frisse zoete toon. Volle en fruitige afdronk met een weelderige, rijke zoete toon.

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]