Fabels en feiten

Wist u dat.. een altijd leuk begin van een zin als het over wijn gaat. Er zijn ontzettend veel soorten wijn en zoveel soorten wijn er zijn, zoveel weetjes zijn er. Veel van die stelregels zijn leuk, andere zijn goed te onthouden maar slechts de halve waarheid. Stelregels zijn het begin naar serieuze theorie. Wij hebben een paar populaire feiten voor je op een rijtje gezet, of zijn het toch fabels? 

Veel over wijn weten is leuk! Maar voordat je veel over wijn weet, moet je heel veel boeken door hebben geploegd. Deze boeken gaan dan niet alleen over druivensoorten, streken en wijn maken maar ook over bodemsoorten, snoeiwijze, expositie ten opzichte van de zon; het is eigenlijk heel erg droge stof over iets dat vloeibaar is!

Laat je hierdoor niet weerhouden om gewoon lekker te genieten van het product bij uitstek met veel variatie en soorten. Stelregels zijn eigenlijk een soort handvat, door de band genomen waar, maar soms ook niet.

Lastig maar ook weer niet; er is eigenlijk een stelregel die, wanneer consequent gehanteerd, soelaas biedt aan al die moeilijkheden rondom wijn: wijn is gemaakt om gedronken te worden en niet om moeilijk over te doen!

Zelfs de allerduurste, en dan heb ik het over boven de 10.000 Euro (je leest het goed: tien-duizend-euro) per fles wordt uit eindelijk door de mens gereduceerd tot.. jawel! Plas (Dankjewel Midas Dekker 😉 )

Alleen witte wijn in de koelkast?

Iedereen weet wel dat je witte wijn in de koelkast moet zetten voor je het gaat drinken. Daarbij denken de meeste mensen dat rode wijn beslist niet in de koelkast moet. Dit is echter een verkeerde opvatting aangezien een aantal rode wijnen ook beter tot hun recht komen als ze iets koeler geserveerd worden. Vaak gaat het om rode wijnen die wat lichter van kleur zijn en een heel soepel en elegant smaakprofiel hebben: Beaujolais en wijnen van Pinot Noir bijvoorbeeld. 3 kwartier van te voren in de koelkast is voldoende om de temperatuur met enkele graden naar beneden te brengen. Daardoor komt het fruit in de wijn veel beter over en maakt de wijn een frissere, energieke indruk. Te koud is ook niet goed, dan wordt de smaak juist gemaskeerd. Als een rode wijn op de tegenwoordige kamertemperatuur van 21 graden geserveerd wordt, komt deze wat log en alcoholisch over.

Wijn bewaren

Mensen zijn vaak in de veronderstelling dat wijnen zijn gemaakt om te bewaren en dat ze daar beter van worden. 95% van alle wijn wordt echter gemaakt om meteen te drinken. De meeste wijnen, vooral rode kunnen wel een tijdje bewaard (2-3 jaar) worden, maar ze worden daar niet beter van. Ze worden ook niet minder in die periode. Witte wijn en rosé van normale, “doordeweekse” kwaliteit, kan het beste na maximaal een jaar na de oogst gedronken zijn.

Kurk of schroefdop

Wijnboeren stappen steeds meer over naar de schroefdop omdat deze niet gevoelig is voor schimmelinfectie, het zogenaamde “kurk”probleem. Dit is een schimmelinfectie die meestal in de kurk voorkomt en de wijn een zeer overheersende, muffe en bedorven geur en smaak geeft. Als een wijn “kurk” heeft, kun je de fles wel in de gootsteen leeg gieten. Wat veel mensen denken is dat de kurk de wijn wel laat ademen en de schroefdop niet, maar er zijn tegenwoordig ook schroefdoppen die de wijn laten ademen. Toch worden rode bewaarwijnen nog veel met een natuurkurk geleverd.

Vrouw vs. Man

Er is altijd een strijd tussen mannen en vrouwen. Daarbij ook de vraag wie sneller dronken wordt van wijn. Over het algemeen worden vrouwen sneller dronken dan mannen. Dat komt omdat alcohol zich over al het lichaamsvocht verdeelt. Bij mannen bestaat gemiddeld 60 procent van het lichaam uit lichaamsvocht, bij vrouwen is dat iets boven 50 procent. Daarentegen is aangetoond dat vrouwen beter kunnen proeven dan mannen.

Wijn bewaren in de kelder
Wijnflessen

Mijn passie voor wijn en wijn/spijs-combinaties ontstond eerst op de hotelschool in Wageningen waar Edwin Raben doceerde, later als diens assistent. Daarna ging ik als jongste driesterren-sommelier van Europa aan de slag bij restaurant Parkheuvel. Hierop volgend andere sterrenzaken: Ciel Bleu, Bridges en Bord’Eau. Sinds begin 2017 ben ik manager Hospitality bij WineStein, ’s werelds eerste kunstmatig intelligente sommelier.

Leer mij wijn kennen

Leuk om ook te lezen

Wijn serveren Soms zie je aan tafel in heel chique restaurant door de bomen het bos niet meer.. zoveel glazen op tafel! Als kind vond ik het al reuze spannend: welke kleur er in welk glaasje ging en waar het water in geserveerd werd. En welke vorm mijn glaasje (me...
Wijn bewaren Al sinds er wijn wordt gemaakt, nu zo’n 7000 (!) jaar geleden, is er de issue van transport en bewaren. Eerst in kruiken, toen kwamen de vaten en recenter glazen flessen. Bewaren van wijn was en is belangrijk want niet iedereen woont of woonde, naast...
Mousserende wijn Mousserende wijn heeft iets extra’s, letterlijk en figuurlijk! Het verschil tussen mousserende wijn en stille wijn is dat er op een bepaalde manier gezorgd is voor opgelost koolzuurgas in de wijn. We gaan meteen technisch, yep! Koolzuurgas (of ...

Reacties