Frappante druif van Sicilië

In Italië valt nog wel eens wat te ontdekken voor de oplettende wijnnieuwsgierige. Het land herbergt verschillende onbekende, inheemse druivenrassen, die voor een echte verrassing in het glas zorgen. Vreemde namen als Aglianico, Lagrein, Arneis, Refosco, Cattaratto, Fiano en Teroldego geven stuk voor stuk wijnen met een heel eigen karakter. Hun overeenkomst is dat ze van oudsher in een klein gebied binnen Italië aangeplant staan.

Toen de grote, bekende (meestal Franse) druivenrassen populair werden, kwamen deze druiven dikwijls in het vergeethoekje terecht. Her en der is er ook wel eens een wijngaard met inheemse rassen ten prooi gevallen aan de rooimachine, ten gunste van hun Franse collega`s. Totdat het unieke, onderscheidende karakter van deze regionale helden herontdekt is en tegenwoordig worden deze gelukkig weer gekoesterd.

Frappato druif

Tot dit rijtje hoort ook de Frappato druif. Deze is voornamelijk aangeplant op Sicilië, en wordt veel gebruikt om te blenden met de wat bekendere Nero d`Avola voor de wijn Cerasuolo di Vittoria. Maar juist als Monocépage (wijn gemaakt van 1 druivensoort) laat deze druif zijn eigen karakter zien. Frappato di Vittori, zoals zijn volledige naam luidt, geeft solo rode wijn met een helder rode kleur, en veel rood fruit in de smaak. Een sappige, plezierige wijn, lichtvoetig van karakter met een frisse zuurgraad. Een vriendelijke wijn voor een mooie zomeravond. Wel rood, maar niet zo`n mond vol. Niet dat de wijn geen body heeft, Sicilië produceert geen kneusjes. Maar alles verdeeld  in een vriendelijke, elegante stijl. Wat dat betreft is de Frappato qua stijl vergelijkbaar met de Pinot Noir.

Smaakprofiel Gazzera Frappato

Frappato Wijn

Na een kleine zoektocht hebben we bij Cantine Colomba Bianca een mooie Frappato geproefd. Deze Gazzera is licht rood van kleur, en heel aromatisch. In de geur veel rood fruit als aardbei, framboos en bessen. In de smaak komt dit fruit onder begeleiding van kers weer terug. Deze druif zit laag in z`n tannine, een van de redenen waardoor de wijn zo plezierig drinkbaar is. De houtrijping van 6 maanden maakt het af, en geeft kruidige indrukken van vanille met wat karamel en specerijen. Een soepele, fruitige, zachte wijn die het uitstekend doet naast bijvoorbeeld een biefstuksalade met balsamicodressing, maar ook zonder gerecht een uitstekend aperitief. Drink `m wat koeler dan een gewone rode wijn, dan komt het fruitige karakter nog beter tot z`n recht. Zo rond de 14 graden. Een half uur tot drie kwartier in de koelkast is afdoende. Beter iets te koel dan iets te warm zelfs, want eenmaal in het glas warmt de wijn heel snel op door de omgevingstemperatuur.

  • Gazzera Terre Siciliane IGT Frappato

Wijnhuis Cantine Colomba Bianca

Deze zomerkoning is afkomstig van wijnhuis Cantine Colomba Bianca. Dit is een in 1970 opgericht samenwerkingsverband tussen vooruitstrevende wijnboeren uit de provincie Trapani. De boeren verbouwen hun druiven verspreid over de hele provincie. Natuurlijk varieert de bodem en het (micro)klimaat van wijngaard tot wijngaard. Elk aangesloten wijnhuis is gespecialiseerd in druivenrassen, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de bodem en het klimaat in de eigen wijngaarden. Vervolgens worden na een intensieve selectie alleen de beste druiven gebruikt om zo tot een wijn van best mogelijke kwaliteit te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit collectief van wijnmakers jaar in jaar uit veelvuldig in de prijzen valt.

  • Wijngaard Frappato druif

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]