hoe bewaar je wijn?

Vaak hoor je dat wijn beter wordt met de jaren. Sommige wijnen worden inderdaad liever nog een paar jaar weggelegd voordat ze zich van hun beste kant laten zien. Dit is echter lang niet altijd het geval. Slechts een klein gedeelte van de wijnen die op de markt komen, worden ook daadwerkelijk beter als je ze lang bewaard. Welke wijnen dat zijn en hoe je deze wijnen het beste kunt bewaren? Dat leggen we je graag uit.

 

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Wijnglazen wit, rood en rosé

Als je een fles wijn eenmaal hebt geopend kun je hem nog maximaal twee tot drie dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma’s en wordt de smaak er niet beter op. Dit geldt voor rood, rosé en wit. Zet je geopende fles altijd in de koelkast. De kou zorgt ervoor dat het oxidatieproces wordt geremd en je wijn het best bewaard blijft.

Er zijn wel hulpmiddelen op de markt om een geopende fles wijn langer te bewaren. Een bekend voorbeeld is de vacuümpomp van Vacuvin die de zuurstof uit de fles haalt. Hierdoor stopt het oxidatieproces en kun je de wijn gerust nog een paar dagen langer wegzetten.

Een aangebroken fles bubbels kan beter meteen worden opgedronken. Er zijn wel speciale stoppen verkrijgbaar waardoor de bubbels beter in de fles blijven, maar na een dag is de echte sprankeling toch uit de fles.

Hoe lang kun je een gesloten fles wijn bewaren?

De meeste rode wijnen zijn bedoeld om meteen te drinken en kun je maximaal drie jaar wegleggen. Deze worden er niet beter op als je ze langer bewaard. Ze worden er ook niet per se minder op, maar de kwaliteit blijft meestal hetzelfde. Die drie jaar gaan in vanaf het moment dat de wijn op de markt komt, niet vanaf het oogstjaar.

Witte wijn en rosé moeten het hebben van hun frisheid en het gros kan daarom beter niet langer dan anderhalf jaar na oogstjaar gedronken worden. Er zijn wel uitzonderingen natuurlijk. Witte bourgognes kunnen bijvoorbeeld langer bewaard worden. Ook wijnen gemaakt van de riesling druif zijn meestal wat langer te bewaren door het hoge zuurgehalte van de riesling.

wijn bewaren

Wat zijn goede bewaarwijnen?

Wijnen die wel geschikt zijn om langere tijd te bewaren zijn vooral wijnen van gemiddelde tot hoge kwaliteit. Wijnen uit de klassieke gebieden behoren vaak tot deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan de Medoc, Pauillac en Pomerol uit Bordeaux of de Barolo en de Barbaresco uit Piemonte. Bij al onze wijnen wordt er op onze website vermeld wanneer deze op dronk zijn en hoe lang je de wijnen nog kunt bewaren.

Hoe bewaar je port?

Port kan langer bewaard worden, zowel een gesloten als een geopende fles. Omdat het alcohol- en suikergehalte van Port erg hoog ligt, bederft het minder snel. Een gesloten fles Port kan, afhankelijk van het type, van zeven tot tientallen jaren worden bewaard. Een eenmaal geopende fles is zeer afhankelijk van het type Port. Een Ruby, LBV en Vintage Port kunnen een week tot twee weken open staan, terwijl een tawny en Colheita een tot vier maanden open kan blijven. Ports die houtrijping hebben gehad, zijn daarbij met zuurstof in contact gekomen waardoor ze minder snel bederven als de fles geopend wordt en er zuurstof bij de Port komt.

Wat zijn de meest ideale omstandigheden om wijn te bewaren?

Liggend of staand?

Een fles waar een kurk op zit kan het beste liggend bewaard worden. In dat geval blijft de kurk namelijk in contact met de wijn. Wanneer je deze flessen rechtop bewaard droogt de kruk langzaam uit, met als gevolg dat deze een kleine hoeveelheid zuurstof kan gaan doorlaten. Hierdoor kan de wijn gaan oxideren en gaat de kwaliteit van de wijn achteruit. Wanneer de fles is afgesloten met een schroefdop hoeft deze uiteraard niet per se liggend bewaard te worden.

Licht

Wijn heeft een hekel aan zonlicht. Dit zorgt namelijk voor chemische reacties. De reden dat de flessen van vooral rode wijn meestal van groen of bruin glas zijn, is dan ook omdat deze minder zonlicht doorlaten. Zet je wijnrek dus niet op een plek waar de zon je wijn kan beïnvloeden.

Temperatuur

In het ideale geval bewaar je je wijnen op een koele, liefst donkere plek. Een kelder is hier perfect voor, maar een kruipruimte, koele gangkast of zolder is ook prima geschikt. Houd er in ieder geval rekening mee dat je grote temperatuurwisselingen vermijd. Hoe mooi je wijnrek misschien ook staat naast de openhaard of verwarming, je wijn zal er niet beter op worden.

Trillingvrij

Als je helemaal aan de regels wilt voldoen is het belangrijk je wijn op een plek te bewaren die vrij van trillingen is. Trillingen kunnen, net als zonlicht, zorgen voor chemische reacties in de fles.