kaas en wijn

Het lijkt zo vanzelfsprekend: wijn smaakt nog beter met een stukje kaas erbij. Het is natuurlijk ook een geweldige combinatie. Toch smaak niet elke wijn geweldig bij elke kaas. Wij leggen je graag uit hoe je een de perfecte wijn zoekt bij jouw kaasplankje!

Vaak is het een hele opgave om bij een kaasplankje met vijf verschillende soorten kaas een passende wijn te serveren. Een bekende topcombinatie is bijvoorbeeld zachte geitenkaas met een frisse sauvignon blanc, zoals pouilly-fumé of sancerre uit de loire. Een stevige rode wijn past echter totaal niet bij deze kaas. Als je deze twee combineert kan dit zelfs zorgen voor een vervelende, haast metaalachtige smaak. Het is nou ook weer niet zo dat elke kaas samengaat met slechts één wijn. De kunst is een kaas met het juiste type wijn te combineren. Binnen dat type zijn dan, gelukkig, alsnog variaties mogelijk.

Rode wijn of witte wijn?

De meeste mensen denken eerder aan rode wijn bij een blokje kaas dan aan witte wijn. Terwijl dat eigenlijk niet terecht is. Over het algemeen past een witte wijn beter bij een lekker stukje kaas, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt. Met rode wijn wordt het snel wat zwaarder, waardoor er eerder een punt van verzadiging optreedt. Bij kaasfondue is witte wijn daarom vaak lekkerder. Dit is namelijk een redelijk zwaar gerecht die beter de strijd aan kan gaan met een witte wijn dan een stevige, rode wijn.

Schimmelkazen

Wat het wel weer goed doet zijn tegengestelden van elkaar. Een geweldig duo is blauwschimmelkaas en Port. De intense, indringende smaak van een rijpe Blue Stilton of Roquefort gaat prachtig samen met een volzoete Port. Vooral een lang gerijpte Vintageport doet het goed. Het contrast van beide smaken, heel zout en erg zoet, houdt de combinatie spannend. Wat ook goed samengaat met blauwschimmelkaas is een dessertwijn als Sauternes of late harvest. Een goed glas rode wijn kan hier overigens ook prima mee. Een barolo of Châteauneuf-du-Pape kan het uitstekend vinden met Blue Stilton of met Gorgonzola Picante.

Zachte kazen van koemelk

Kazen van koemelk zijn er in alle soorten en maten. Brie de Meaux, Camembert, Port Salut en Munsterkaas uit de Franze Elzas of Lorraine zijn de bekendere zachte varianten. Bij deze kaassoorten past het beste een witte wijn in een wat vollere, iets kruidige stijl. Bijvoorbeeld een lobbige chardonnay uit de Bourgogne, een viognier uit de Rhône of een pinot grigio uit Italië bijvoorbeeld. Ook een riesling kan soms erg goed werken. Een riesling met een klein restzoetje kan het scherpe van een kaas goed wegnemen. Een brut champagne kan ook verrassend goed uitpakken. Misschien dat je deze niet standaard koud hebt liggen, maar het is zeker een wijn die het niet alleen met oud en nieuw goed doet!

Harde kazen van koemelk

Emmentaler, Reypenaer, Beemster, Edammer, Friese nagelkaas of de Italiaanse Grano Padano (de welbekende Parmezaanse kaas) zijn de wat hardere kaassoorten. Deze kazen gaan ook goed samen met witte wijn, maar dan het liefst een wat stevigere. Denk aan een strakke sauvignon blanc, droge riesling of een spaanse albarinho. Bij deze kazen kunnen rode wijn ook goed gecombineerd worden. Zowel de lichtere (pinot noir, cabernet franc) als de zwaardere (barbera, of zelfs syrah bij pittige kazen). Pas wel op met kazen waar kruidnagel of komijn in zit, deze gaan niet samen met taninnerijke wijnen. Ga dan liever voor een soepele wijn zoals merlot.

Geiten- en schapenkazen

Naast de kazen op basis van koemelk hebben we natuurlijk ook de geiten- en schapenkazen. Bekende soorten zijn Pecorino en Roquefort. Bij deze kazen gaat een witte wijn snel naar vol en romig, bijvoorbeeld een chardonnay uit de nieuwe wereld. Een gewürztraminer doet het vaak ook erg goed bij deze kazen. Wat betreft rode wijnen is Pecorino met barolo een mooi duo. Bij gebrek aan een barolo kan een stoere chianti classico ook werken.

Waar komt de kaas vandaan?

Naast bovenstaande tips is het ook altijd goed om te kijken naar de streek waar een kaas vandaan komt. Geitenkaas uit de Franse Loire combineert uitstekend met sancerre uit dezelfde streek. Pecorino wordt graag naast een Italiaanse rode wijn gezet en ook Munsterkaas uit de Elzas kan het prima vinden met een pinot blanc uit diezelfde streek. Zou het toeval zijn of stemmen de wijnboeren hun wijnen stiekem af op de streekproducten?