wijn bewaren

Als je je afvraagt of je dat restje wijn nog kunt drinken of hoe lang je die fles wijn kunt laten staan, dan ben je niet de enige. De ene wijn is gemaakt om te bewaren, terwijl de ander jong het lekkerst is. En eenmaal ontkurkt moet de ene fles sneller leeg dan de andere. Er zit dus nogal verschil in hoe lang je een gesloten en een geopende fles wijn kunt bewaren. We leggen het je graag uit. 

Hoe lang kun je een gesloten fles wijn bewaren?

Het klinkt zo logisch: een gesloten fles wijn gaat langer mee dan een geopende fles. Toch kun je ook een gesloten fles wijn niet eeuwig bewaren. Hoewel sommige wijnen na verloop van tijd alleen maar beter worden, geldt voor het overgrote deel dat ze gemaakt zijn om nu van te genieten. De houdbaarheid van een gesloten fles wijn is afhankelijk van het type wijn. Hierbij kijken we niet alleen of de wijn rood of wit is, ook de zuurgraad, het alcoholpercentage, de hoeveelheid restsuikers en de hoeveelheid tannines spelen een belangrijke rol.  

Over het algemeen geldt: 

Frisse en fruitige witte wijnen1 – 2 jaar
Fruitige, lichte rode wijnen1 – 2 jaar
Volle, houtgerijpte witte wijnen2 – 4 jaar
Krachtige rode wijnen2 – 6 jaar
Zoete witte wijnen (dessertwijnen) 2 – 10 jaar

Hoe lang kun je rode wijn bewaren?

Rode wijnen kun je over het algemeen zo’n 2 tot 10 jaar laten liggen. Hoe lang dit exact is, is onder andere afhankelijk van de balans tussen de zuurgraad, restsuikers, tannines en het alcoholpercentage. De meeste rode wijnen zijn bedoeld om meteen van te genieten en kun je maximaal drie jaar wegleggen. Deze wijnen worden er niet beter op als je ze langer bewaart. 

Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

Witte wijn en rosé moeten het hebben van hun frisheid en het gros kan daarom het beste binnen een jaar gedronken worden. Er zijn wel uitzonderingen. Houtgerijpte witte wijnen kunnen bijvoorbeeld langer worden bewaard. Ook voor witte wijnen geldt dat dit per wijn afhankelijk is van onder andere het alcoholpercentage, de zuurgraad, de hoeveelheid restsuikers en de hoeveelheid tannines. 

Hoe lang kun je een geopende fles wijn bewaren?

De houdbaarheid van een geopende fles wijn is, net als bij een gesloten fles, afhankelijk van het type wijn. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo’n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma’s er wordt de smaak er niet beter op. Gaat het om een versterkte wijn, zoals port? Dan kun je de wijn vaak wel tot een maand bewaren. 

De beste manier om een geopende fles wijn te bewaren is door deze goed af te sluiten met een kurk of vacuümpomp en deze te bewaren in de koelkast. Als de fles eenmaal is geopend wordt de wijn blootgesteld aan zuurstof, gist en bacteriën die chemische reacties veroorzaken en zo de kwaliteit van de wijn beïnvloeden. Koelte remt dit proces af. Zet je fles wijn dus na openen altijd in de koelkast, ongeacht of deze rood of wit is. Zo worden de chemische reacties vertraagd en kun je de wijn langer bewaren. Haal je rode wijn voor je deze verder opdrinkt wel tijdig uit de koelkast zodat hij weer op temperatuur kan komen. 

In onderstaande tabel lichten we per type uit hoe lang je deze kunt bewaren: 

Type wijn:Hoe lang bewaren?
Mousserende wijnen1 – 3 dagen
Frisse witte wijn en rosé wijnen3 – 5 dagen
Stevige witte wijnen5 – 7 dagen
Rode wijn3 – 5 dagen
Versterkte wijnenGemiddeld een maand

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Liggend of staand? 

Een fles wijn kun je het beste liggend bewaren, zeker als de fles een kurk heeft. Zo blijft de kurk namelijk in contact met de wijn. Zet je de fles rechtop dan droogt de kurk langzaam uit, met als gevolg dat deze een kleine hoeveelheid zuurstof door kan laten en er dus zuurstof bij de wijn komt. Hierdoor oxideert de wijn sneller en gaat de kwaliteit dus ook harder achteruit. 

Licht of donker? 

Wijn heeft een hekel aan zonlicht. Zonlicht zorgt namelijk voor chemische reacties in de wijn. Daarom zijn de meeste flessen voor rode wijn van groen of bruin glas gemaakt, dat houdt het zonlicht buiten. Een beetje extra bescherming kan geen kwaad: zet je wijnrek in een donker hoekje waar de zon zich niet laat zien. 

Temperatuur

In het ideale geval bewaar je wijn op een koele, liefst donkere plek. Een kelder of wijnkoelkast is hier de perfecte plek voor. Heb je deze niet tot je beschikking? Dan is een koele gangkast, kruipruimte of zolder ook prima. Vermijd in ieder geval grote temperatuurschommelingen. 

Trillingsvrij

Wil je het helemaal volgens het boekje doen? Zorg er dan ook voor dat je wijn op een plek staat die vrij is van trillingen. Trillingen kunnen, net als zonlicht, de chemische reacties in de fles versnellen. 

Wat zijn goede bewaarwijnen?

Zo’n 95 procent van alle wijnen is niet geschikt om lang te bewaren. Wijnen die je wel lang kunt wegleggen zijn van gemiddelde tot hoge kwaliteit. Enkele factoren die bepalen of een wijn wel of geen bewaarwijn is, zijn: alcoholgehalte, tannines, zuurgraad, de druivensoort, de producent en hoe je de wijn wordt bewaard.

Wijnen uit de klassieke gebieden behoren vaak tot de categorie bewaarwijnen. Denk aan Médoc, Pauillac en Pomerol in Bordeaux of Barolo en Barbaresco in Piemonte. Teveel informatie om te onthouden? Snappen we. Daarom vermelden we bij al onze wijnen op de site wanneer deze op dronk zijn en hoe lang je ze dus nog kunt bewaren.