hoe proef je wijn

Wijn proeven: er wordt vaak erg moeilijk over gedaan, maar eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld.  Je vindt een wijn lekker of niet, zo simpel is het. Oké, zo simpel misschien ook niet maar dat is wel waar het op neer komt. Wij leggen je graag wat meer uit over wijnproeven en hoe je, soms nog voordat je de wijn hebt gedronken, ontdekt wat er precies in je glas zit! 

Naar de wijn kijken

De kleur van een wijn zegt vaak al veel over welk soort wijn er in je glas zit of van welke druif deze is gemaakt. De kleur wordt namelijk bepaald door de lengte van het contact tussen de wijn en de schillen van de druiven. Hoe langer een wijn in contact is geweest met de schillen, hoe dieper en donkerder de kleur. Met verloop van tijd wordt ook de kleur van een wijn vaak intenser. Zo gaat de kleur van een rode wijn van robijnrood naar bruinrood en gaat een witte wijn qua kleur van licht groenig naar goudgeel. Afhankelijk van de duur van het contact met de schillen en de leeftijd van de wijn is de smaak ook verschillend.

De wijn walsen

Nadat je de wijn hebt bekeken pak je je glas bij het steeltje vast en maak je een ronddraaiende beweging met je hand. Zo wals je de wijn. Dit wordt gedaan om meer zuurstof in het glas te krijgen waardoor de aroma’s beter vrij komen. Je kunt je glas in de lucht houden om de wijn te walsen, maar heb je dit nog niet zo vaak gedaan zet dan het glas op tafel en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo weet je zeker dat je kleding vlekvrij blijft 😉

De wijn ruiken

Voordat je de wijn mag proeven heb je nog een stap te gaan: het ruiken van de wijn. Na het walsen van de wijn steek je je neus diep in het glas. Per persoon verschilt het vaak wat je ruikt. Vind je de wijn lekker ruiken, dan vind je hem hoogstwaarschijnlijk ook lekker smaken. Ruik je echter helemaal niet zoveel geuren? Geen probleem. Hoe vaker je hiermee oefent hoe meer geuren je zult ontdekken.

De wijn proeven


De laatste, en misschien wel belangrijkste stap, is de wijn proeven. Neem een ruime slok wijn in je mond en laat deze even in je mond rusten voordat je de wijn uitspuugt of doorslikt. Misschien kom je dezelfde aroma’s tegen als dat je rook of misschien proef je eigenlijk niet heel veel meer dan wijn. Ook met het proeven van wijn geldt: hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Goed excuus om nog een glaasje te nemen dus!

Nu ben je klaar om al die lekkere wijntjes te gaan proeven! Neem eens een kijkje bij onze wijnpakketten. Perfect om je eigen wijnproeverij mee te organiseren en ideaal als je niet meteen een doos van een soort wijn wilt bestellen.