Elk jaar gaan veel mensen in januari de uitdaging aan om een maand lang geen alcohol te drinken. Wij snappen echter als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om 31 dagen de wijn te laten staan. Misschien heb je wel een verjaardag, een nieuwjaarsborrel of een andere speciale gelegenheid (zoals het weekend) waarbij een glas wijn echt niet kan ontbreken. 

Wat de reden ook is, we’ve got your back. Speciaal voor iedereen die geen alcohol wil of mag drinken of het liever wat rustiger aan doet hebben we een aantal wijnen geselecteerd met geen of weinig alcohol. Zo kun jij ook gewoon gezellig mee proosten. En hoe wijn zonder alcohol precies wordt gemaakt? Dat leggen we je hieronder uit. 

Onze top 5 wijnen zonder of met weinig alcohol:

1. NOA Sparkling alcoholvrij

Om maar meteen goed te beginnen hebben we de NOA Sparkling alcoholvrij uit het rek getrokken. Deze feestelijke bruiswijn uit de Provence doet met zijn frisse en fruitige aroma’s, zijn mooie bloemige karakter en aangename bubbels niet onder voor zijn alcoholhoudende collega’s. De perfecte en smaakvolle dorstlesser voor iedereen die de alcohol even wil laten staan.

noa sparkling alcoholvrij

2. Schloss Raggendorf Chardonnay alcoholvrij

Liever een Chardonnay in plaats van een bubbel? Dan is de Schloss Raggendorf perfect voor jou. Een heerlijke Chardonnay met een frisse en fruitige geur en een aantrekkelijk, verfrissend karakter. Heerlijk fris, fruitig en vol van smaak. De perfecte wijn voor iedereen die het rustig aan wil doen en toch van een goede wijn wil genieten!

schloss raggendorf alcoholvrij

3. Black & Bianco Limonsecco

Geen dry january voor jou? Maar wil je het wel wat rustiger aan doen? Haal dan de Black & Bianco Limonsecco in huis. Een frisse variant op Prosecco met hints van Limoncello. Een prachtige cocktailwijn in een al even mooie fles. En met slechts 5,9% doet deze wijn het goed op ieder feestje!

black bianco limonsecco

4. Just Hugo

Een andere feestganger met een laag alcoholpercentage is de Just Hugo. Een hip Italiaans drankje gemaakt van mousserende witte wijn, vlierbloesem en munt. Een heerlijk zomerse cocktailwijn waar je de donkere en druilerige eerste dagen van het jaar wel mee doorkomt.

just hugo

5. Goldish Blanc

Iets te vieren, maar graag wel met wat minder alcohol? Haal dan de Goldish Blanc in huis. Met deze low-alcohol (8,5%) bubbel verras je iedereen. Fris en onweerstaanbaar lichtzoet van smaak. Een sprankelende bubbel om elk feest (of elke nieuwjaarsborrel) compleet te maken.

goldish blanc

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Lekker die wijntjes, maar hoe wordt alcoholvrije wijn eigenlijk gemaakt? En is het niet gewoon druivensap? Het maken van een alcoholvrije wijn verschilt niet veel van het maken van gewone wijn, maar druivensap is het zeker niet. Niet-alcoholische wijn is veel minder zoet dan druivensap en heeft dezelfde aroma’s en complexiteit als wijn die wel alcohol bevat. Voor het maken van een wijn zonder alcohol zijn twee manieren: vacuümdestillatie en filtratie.

Bij vacuümdestillatie wordt de wijn verwarmt waardoor de alcohol verdampt. Met behulp van een vacuüm wordt de wijn vervolgens opgezogen. Het nadeel van deze methode is dat ook veel van de aroma’s verloren gaan.

Een andere methode, die gelukkig vaker wordt gebruikt, is filtratie. Bij deze methode wordt de wijn onder extreem hoge druk door een filter geduwd waar alleen het water en de alcohol doorheen kan sijpelen. Dit proces wordt herhaald tot er alleen nog een concentraat over is. De alcohol wordt uit het gefilterde water gehaald door destillatie en het water wordt daarna weer toegevoegd aan het concentraat. Dit proces is relatief duur, maar zorgt er wel voor dat de aroma’s het beste behouden blijven en de wijn dus net zo lekker smaakt als een wijn met alcohol.