Rode wijn, witte wijn, rosé. Stuk voor stuk worden ze gemaakt van druiven. En een drank gemaakt van geperste druiven moet wel vegetarisch zijn toch? Want dieren, hoe zijn die in hemelsnaam betrokken bij de productie van wijn. Je raadt het al, dat zijn ze (vaak) wel. Er worden namelijk technieken toegepast om de wijn helder te maken waardoor sommige wijnen een no-go zijn voor de diervriendelijke menigte. Wij zochten voor je uit wat een wijn wel of niet vegetarisch/veganistisch maakt.

Aangezien wijn wordt gemaakt van druiven zul je denken dat de meeste wijnen geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Om de wijn echter zo helder te maken als dat we vandaag de dag gewend zijn wordt de wijn eerst gezuiverd. Dit wordt gedaan door de wijn te filteren of te klaren. In het laatste geval worden daar vaak dierlijke stoffen voor gebruikt.

Klaren en filteren

De voorkeur van de meeste wijnboeren en producenten gaat uit naar het klaren van de wijn, omdat dit een relatief snelle en goedkope methode is. Er worden dan stoffen aan de wijn toegevoegd. Vaste deeltjes die de wijn troebel maken, afkomstig van de druiven en de steeltjes, hechten zich aan deze stoffen en zinken naar de bodem. Na het overschenken, en kort filteren, van de wijn blijven deze deeltjes achter en houd je een zuivere wijn over.

wijn pers

Ingrediënten om mee te klaren

De meest bekende stoffen om dit te doen zijn: eiwit, caseïne, albumine, visslijm, gelatine en bentoniet. Op bentoniet (verweerd vulkanisch gesteente) na zijn dit stuk voor stuk dierlijke stoffen. Ondanks dat deze dierlijke stoffen niet meer aanwezig zijn in de uiteindelijke wijn, worden ze wél gebruikt en daarmee zijn deze wijnen dus ongeschikt voor veganisten en de meeste vegetariërs.

Hoewel bentoniet dus wel geschikt is, is het helaas niet mogelijk om voor elke wijn bentoniet als klaringsmiddel te gebruiken. Afhankelijk van of het om een rode, witte of rosé wijn gaat, of hij droog of zoet is, jong of gerijpt gedronken wordt en in een grote of kleine oplage is gemaakt, verschilt het ook welke zuiveringsmethode het meest geschikt is.

Welke wijnen zijn er dan wel vegetarisch?

Gelukkig zijn er (steeds meer) andere manieren om wijn te zuiveren. Een daarvan is het filteren van de wijn. De wijn wordt hierbij onder druk door poreus materiaal geperst om zo troebele deeltjes uit de wijn te filteren. Omdat te sterke filtering de smaak van de wijn kan aantasten is dit niet de meest populaire methode.

tros druiven vegetarisch

Daarnaast wordt er steeds meer gebruik gemaakt van plantaardige eiwitten en is de traditionele manier van wijn zuiveren ook helemaal vegan-friendly. In dit geval wordt er zonder hulpmiddelen gewerkt. Dit is wel een tijdrovend proces: het neerslaan van de zwevende deeltjes duurt langer en het overschenken van de wijn moet meerdere keren worden gedaan.

Het etiket

Ondanks dat er dus steeds meer manieren zijn om wijn te zuiveren zonder dierlijke stoffen, is het vaak niet duidelijk op het etiket of er dierlijke stoffen zijn gebruikt of niet. Wijnboeren in Europa en de Verenigde Staten zijn namelijk niet verplicht om op hun etiket te vermelden welke ingrediënten er in de wijn zitten. In sommige gevallen staat er een vegan-friendly logo op het etiket en in de meeste gevallen zijn biologische wijnen ook vrij van dierlijke stoffen.

Ben je dus op zoek naar een wijntje dat binnen je vegetarische of veganistische leefstijl past? Kijk dan of je het ingrediënt bentoniet tegenkomt op het etiket, kies voor een biologische wijn of ga voor de makkelijke manier en kies voor een van onze PALO61 wijnen.