Favoriete kerstgerechten en wijn

Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn we weer druk met de voorbereidingen van het kerstdiner en andere gezellige feestmaaltijden. Heeft u nog geen inspiratie of idee voor het kerstdiner, wij hebben voor u een aantal populaire gerechten geselecteerd. Bij deze gerechten hebben wij mooie wijnen gekozen die perfect passen bij de gerechten. Zo weet u zeker dat u dit jaar de ultieme kerstwijn op tafel heeft staan. 

Een geschikte kerstwijn kiezen

Je kunt van een wijn genieten zonder daarbij te eten en genieten van eten zonder wijn, maar een goede combinatie tussen wijn en gerecht kan zorgen voor de ultieme smaaksensatie. Daarom is bij het kiezen van de juiste kerstwijn het van belang om te weten welke gerechten je gaat serveren. Op basis van het smaakprofiel van het gerecht kun je een wijn kiezen met een bijpassend smaakprofiel. Bij het kiezen van de juiste kerstwijn zijn er geen wetten, maar wel bepaalde richtlijnen die je kunt aanhouden. Wij hebben een aantal favoriete kerstgerechten gecombineerd met wijnen aan de hand van deze richtlijnen. Heeft u een ander gerecht? Dan kunt u kijken bij onze wijn en spijs categorieën.


Voorgerecht

Garnalencocktail

Een veel gezien voorgerecht op de Nederlandse tafels is de garnalencocktail. Het voorgerecht is simpel te maken en geserveerd in een hoog glas heeft het een aanzien alsof het in een restaurant geserveerd is.

Smaakprofiel gerecht: Fris, licht, en door de saus een beetje romig.

Smaakprofiel wijn: Ook fris, licht en het mag een beetje romig zijn. Een Pinot Blanc bijvoorbeeld, maar ook een Chardonnay is geschikt. Een houtgerijpte Chardonnay is echter te zwaar.

Peters wijnadvies:

Kerst garnalen

Carpaccio

Een makkelijk te maken voorgerecht, maar niet minder geliefd is carpaccio. Neem dun gesneden rauwe ossenhaas, geroosterde pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een dressing naar keuze en je hebt een voorgerecht dat vrijwel overal in de smaak zal vallen.

Smaakprofiel gerecht: Fris, met wat rijpe tonen van het vlees,  de pijnboompitten en de kaas.

Smaakprofiel wijn: Ook fris maar mag best wat kracht hebben. Een stevige witte wijn is geschikt, maar een soepele, niet te zware rode wijn kan ook.

Peters wijnadvies:

Kerst carpaccio
Wijnadvies kerst

Hoofdgerecht

Rollade

Een mooie, grote rollade blijft een feestelijk gezicht als deze op het bord ligt. De rollade is makkelijk te bereiden in de oven om vervolgens te voorzien van bijvoorbeeld een rode wijn saus.

Smaakprofiel gerecht: krachtig, rijpe tonen: vlees, peper, wijnsaus.

Smaakprofiel wijn: Ook krachtig, met wat kruidigheid.

Peters wijnadvies:

Kerst rollade

Kalkoen

De kalkoen heeft zijn oorsprong in Amerika, maar heeft ooit de overstap gemaakt naar Europa. Daar is hij ook niet meer weg te denken tijdens het kerstdiner in Nederland. De kalkoen wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals brood, groenten en kruiden.

Smaakprofiel gerecht: Rijk, veel verschillende smaken maar toch niet te zwaar.

Smaakprofiel wijn: Ook rijk maar toch een beetje soepel.

Peters wijnadvies:

Kerst kalkoen

Zalm

Vis en in het bijzonder zalm kom je regelmatig tegen op de borden tijdens kerst. Zo kan je ervoor kiezen om de zalm te bakken op de huid, maar je kan hem ook verpakken in een knapperig deegkorstje.

Smaakprofiel gerecht: wat vettig, typische smaak.

Smaakprofiel wijn: Ook wat vettig, wit hoeft niet per sé maar ligt wel het meest voor de hand. Chardonnay gaat goed samen met zalm.

Peters wijnadvies:

Kerst zalm

Nagerecht

Trifle

De trifle is een typisch Engels nagerecht die wordt geserveerd in een glas of glazen kom. Het idee van het nagerecht is stapelen van cake, fruit en custard of vla.

Smaakprofiel gerecht: zoet, fris en romig

Smaakprofiel wijn: Ook fris en zoet. Een echte dessertwijn is waarschijnlijk te zoet. Onze Moscato met een bubbeltje is zoet maar ook fris, en heeft een laag alcoholpercentage. Dat laatste kan aan het eind van een diner wel prettig zijn.

Peters wijnadvies:

Kerst trifle

Tiramisu

Een tiramisu is een heerlijke zoete afsluiting van het kerstdiner. Er zijn vele liefhebbers van dit heerlijke zoete gerecht van lange vingers, mascarpone en chocolade.

Smaakprofiel gerecht: Zoet, romig, bittere tonen.

Smaakprofiel wijn: zoet en fris

Peters wijnadvies:

Kerst tiramisu
Wijnadvies kerst

Wijnvoordeel Kerstmenu:

Bent u er nog niet helemaal uit? Speciaal voor u hebben we het Wijnvoordeel Kerstmenu samengesteld. Hiermee tovert u aan de hand van helder beschreven recepten een heerlijk kerstdiner voor vier tot zes personen op tafel. En wij zouden Wijnvoordeel niet zijn als we u niet ook per gerecht een wijnsuggestie geven waarmee uw gerechten nog smaakvoller worden. Om het u nog eenvoudiger te maken hebben we die zes wijnen al verzameld in het Wijnvoordeel Kerstpakket. Zo wordt uw kerstdiner nóg feesterlijker.

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]