Malbec World Day

Op 17 april 1853 besloot de president van Argentinië, Domingo Faustino Sarmiento, te investeren in de Argentijnse wijnbouw. Hoewel er al in de 16e eeuw wijnbouw was in Argentinië, bleef het voor een lange tijd onderontwikkeld. Totdat de president zich ermee ging bemoeien en een Franse bodemdeskundige de opdracht gaf om nieuwe wijnstokken vanuit Frankrijk over te brengen. Tot de selectie behoorde de Malbec, welke werd aangepast aan de gevarieerde terroirs van Argentinië. Sindsdien is de druivensoort uitgegroeid tot de nationale trots van Argentinië. Het besluit van de president wordt nog jaarlijks gevierd met ‘World Malbec Day’ op 17 april.

De naam ‘Malbec World Day’ komt van het Spaanse ‘Malbec Mondo’ en betekent ‘Malbec over de hele wereld’. In de volksmond wordt overigens vaak gesproken van ‘World Malbec Day’.

De trots van Argentinië

De oorsprong van de Malbec druif ligt in het Franse Cahors, waar het de belangrijkste druif is voor de bekende Black Wine. Ook in de Bordeaux vinden we de druif terug, met name in de Haut-Médoc. De druif wordt hier altijd gemengd met andere druivensoorten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

De wijnen uit Argentinië zijn bekender dan de Franse, onder meer omdat de kwaliteit van de Argentijnse wijnen vaak mooier is. Inmiddels wordt Malbec in Argentinië gezien als de nationale Argentijnse druif. Malbec is hier grootschalig aangeplant nadat deze in de 19e eeuw, net als vele andere druivenrassen, zijn meegebracht door immigranten uit Europa. De druif geeft karaktervolle wijnen die soms verrassend goed kunnen rijpen. Kenmerken zijn indrukken van pruimen, bramen en kersen. Hoewel de Argentijnse wijnen bekendstaan om het fluweelzachte karakter, zijn de wijnen in Cahors juist rustiek en tanninerijk.

Om je kennis te laten maken met de trots van Argentinië, selecteerden wij onze top drie.

Las Moras Malbec

Deze Las Moras Malbec is één van onze topfavorieten. De wijn heeft een intense paarsrode kleur met blauwe tinten. Frisse en fruitige aroma’s van pruimen en kersen komen je tegemoet bij het openen van de fles. De fluweelzachte smaak met een elegante rokerigheid en tonen van vanille zal je niet snel vergeten. De afdronk heeft een aangename lengte met mooie kruiden. Jaargang 2017 kreeg onlangs een gouden medaille tijdens Berliner Wine Trophy 2018. Bovendien is Las Moras een keer verkozen tot ‘Beste Wijnproducent van de wereld’ en tweemaal tot ‘Argentinean Wine Producer of the Year’. Bestel deze wijn nu voor slechts 8.99 5.99 per fles.

Las Moras Malbec

Hereford Red

Hereford Red is een prachtig voorbeeld van een wijn waarin Malbec gecombineerd is met andere druivensoorten. Het is een uitzonderlijk zachte en soepele Argentijnse rode wijn uit de regio Mendoza Valley. Paarsrood in het glas en een uitbundige zacht-fruitige geur. De smaak is rond, soepel en kruidig met duidelijke indrukken van bramen, bessen, kersen en iets gestoofde nuances. Een lange afdronk met indrukken van kruiden en fruit. De druivensoorten Malbec, Sangiovese en Barbera vullen elkaar uitstekend aan. Bestel deze wijn nu voor slechts 7.98 4.99 per fles.

Las Moras Black Label Malbec San Juan

De Black Label range, bestaande uit de beste wijnen van Las Moras, is de grote trots van het wijnhuis. Deze Malbec is zeer geliefd en brengt de Argentijnse cultuur in huis. De zijdezachte wijn is gemaakt van druiven afkomstig uit de Tulum vallei. De dieprode kleur en overweldigende geur met hinten van rood fruit, peper en vanille doen je verlangen naar een eerste slok. De smaak is vol en zacht en de afdronk is lang en intens. Deze Black Label wijn heeft een gouden medaille gewonnen tijdens Mundus Vini 2017 en is door meerdere wijnjournalisten uitstekend beoordeeld. Bestel deze wijn nu voor slechts 17.99 9.99 per fles.

Las Moras Black Label Malbec San Juan

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]