Bring on the bubbly!

Mousserende wijn heeft iets extra’s, letterlijk en figuurlijk!

Het verschil tussen mousserende wijn en stille wijn is dat er op een bepaalde manier gezorgd is voor opgelost koolzuurgas in de wijn. We gaan meteen technisch, yep!

Koolzuurgas (of CO2) is een gas dat vrijkomt tijdens de gisting van wijn. Als je nou zorgt dat dat gas niet kan ontsnappen maar in de wijn opgelost raakt, heb je mousserende wijn. Dat niet laten ontsnappen van dat gas kan op verschillende manieren: in een fles (traditionele manier zoals ze dat ook in champagne doen) of bijvoorbeeld in een tank (veel gebruikt voor prosecco).

Hoe dan ook, wijn met bubbels en dat geeft een extra dimensie. Soms hele dikke bubbels, soms heel verfijnd, de kenner spreekt dan over “de mousse”.

Champagne

De naam is zojuist al een keer gevallen: champagne. Champagne is niet alleen een soort merknaam maar ook een gebied dat op zo’n 4,5 uur rijden vanaf Utrecht ligt. Hier hebben ze het maken van mousserende wijn goed onder de knie; ze doen het al jaren. Het is in dit gebied dat een aantal monniken: Dom Perignon en Dom Ruinart en een dame: Veuve Cliquot gezorgd hebben voor de ontwikkeling van de methode die ze hier toepassen: het op fles verkrijgen van de bubbel, op z’n chique frans: de “prise de mousse”. Zoals zoveel termen: snel weer vergeten! Het gaat om de inhoud, letterlijk!

Champagnefles met knallende kurk

Andere bubbels

Naast champagne zijn er natuurlijk wijnen als Cremant (ook uit Frankrijk), Cava (Spanje), Prosseco (Italie), Sekt (Duitsland) maar ook in Zuid-Afrika, Chili en eigenlijk all over the world, maken ze wijn die mousserend is. Het is dus nauwelijks een Frans onderonsje maar de meerderheid van de flessen mousserende wijn die hier in Nederland opengemaakt worden is nog steeds Frans, mais oui!

logo cava es

Oud en Nieuw

In Nederland is het gebruikelijk om met Oud en Nieuw een champagnefles open te knallen en daarmee op het nieuwe jaar te toosten. Niet echt een hele fijne combi: hete, vette oliebal met strakke mousserende wijn, maar goed, het gaat om het idee. Gelukkig zijn we er in Nederland steeds meer achter dat mousserende wijn ook heel mooi als aperitief gedronken kan worden of tijdens de borrel en zelfs tijdens het etentje: de populariteit van mousserende wijn is gelukkig aan het stijgen.

Dat mousserende wijn feestelijk is, is duidelijk maar misschien moeten we het leven iets vaker, met behulp van een mooi glaasje bubbels, iets feestelijker maken! Proost!

Mijn passie voor wijn en wijn/spijs-combinaties ontstond eerst op de hotelschool in Wageningen waar Edwin Raben doceerde, later als diens assistent. Daarna ging ik als jongste driesterren-sommelier van Europa aan de slag bij restaurant Parkheuvel. Hierop volgend andere sterrenzaken: Ciel Bleu, Bridges en Bord’Eau. Sinds begin 2017 ben ik manager Hospitality bij WineStein, ’s werelds eerste kunstmatig intelligente sommelier.

Leer mij wijn kennen

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]