Piëmonte: één van de beste wijngebieden van Italië

Piëmonte is gelegen in het Noordwesten van Italië en is één van de beste wijngebieden van Italië. De gerenommeerde Barolo en Barbaresco komen uit dit gebied. De kwaliteit van de wijnen uit Piëmonte is erg hoog, bijna 90% is DOC of DOCG geclassificeerd. Misschien kent u het gebied ook wel van de bitterzoete Vermout. Deze met alcohol versterkte rode of witte wijn krijgt zijn kenmerkende smaak door er aromatische kruiden in te laten trekken.

Het landschap van Piëmonte

Piëmonte betekent ‘aan de voet van de berg’, het gebied is dan ook bijna volledig omringd door de Alpen. Het heuvelachtige landschap van Piëmonte is adembenemend mooi. Het klimaat profiteert van de beschutting van de Alpen. De zomers zijn erg heet en in het najaar komt er vaak mist voor in de wijngaarden. De belangrijkste wijnen van Piëmonte komen uit het zuiden van de streek; de Langhe. Bijvoorbeeld de Barolo en Barbaresco, dé grote namen uit Piëmonte.

Barolo

Barolo is een vrij lichtrood gekleurde wijn die na enkele jaren al verkleuring naar oranje en bruinige tinten laat zien. De geur is heel typisch en kan zowel frambozen en rozen als truffel en herfstgrond bevatten. In de smaak rood fruit, samen met pruim en indrukken van leer, aardse tonen, cederhout en hele krachtige tannine. Deze geven dat drogende, stroeve gevoel in de mond. Een Barolo moet minimaal twee jaar op houten vat rijpen, en mag pas na het derde jaar na de oogst worden vrijgegeven. Voor een Barolo Riserva is dat zelfs nog een jaar langer op houten vat. Dit is juist gedaan om de stevige tannine wat in te perken. In zijn prille jeugd is een Barolo bijna ondrinkbaar, zo astringent is de wijn.

De bodem in het Barolo gebied is erg bijzonder. De basis wordt gevormd door kalk met diverse mixen van zand en klei. De onderliggende rotsen van de Langhe zijn kalkrijk met een mix van kalkzandsteen en mergel en hebben veel overeenkomsten met die van de beroemde Côte d`Or in Bourgogne. De beroemde ‘Terra Bianca’ (witte aarde) van Barolo is een melkkleurige, kalkrijke mergel die weerkaatst en alkalisch is. De structuur van de bodem is het allerbelangrijkste. De kwaliteit van de bodem is afhankelijk van de samenstelling en de juiste verhouding van zand, verzanding en klei.

Nebbiolo druif

Barbaresco wordt vaak gezien als het iets lichtere zusje van Barolo omdat deze wijn wat zachter en soepeler is en sneller op dronk. Het productiegebied van Barbaresco is wat kleiner dan dat van Barolo. Deze wijn is ook wat minder bekend en kan daarom ook een stukje goedkoper zijn. Beide wijnen zijn gemaakt van de Nebbiolo druif. Dit is een gevoelige druif die veel aandacht nodig heeft, maar de eigenschappen van de omgeving, als bodem en klimaat kan laten terugkomen in de wijn. Nebbiolo is erg gevoelig voor schimmels en ziektes in de wijngaard, heeft een lage druivenopbrengst en rijpt erg laat. De druif wordt daarom op de zonnigste plekken aangeplant met de beste ligging ten opzichte van de zon. Dit zorgenkindje geeft dan wel een prachtige, complexe wijn met een lang bewaarpotentieel.

Andere blauwe druiven

Naast de Nebbiolo heeft Piëmonte nog een paar belangrijke druivenrassen. Barbera is bijvoorbeeld een populair ras wat veel aangeplant staat, ook buiten Piëmonte. Het geeft wijnen met veel kersenfruit, pruimen, een frisse zuurgraad en soms vrij krachtige tannine. Wijnen in een robuuste stijl. Dolcetto is een andere bekende Piëmontese druif. Deze wijnen zijn erg donker van kleur en smaken rond en fruitig. Er zijn echter ook Dolcetto`s die behoorlijk wat tannine hebben.

Piëmonte blauwe druiven

Witte druiven in Piëmonte

Hoewel de regio vooral bekend staat om de krachtige rode wijnen, zijn er ook witte druivenrassen aangeplant. Zoals de Arneis, die voornamelijk in Roero ten zuidwesten van Asti aangeplant staat. De druif geeft heerlijke aromatische, frivole wijn en met veel wit fruit. Wijn van de Nascetta druif is wat zeldzamer en heeft veel frisse indrukken van sinaasappel. Rondom het plaatsje Gavi wordt een frisse maar rijke en geurige wijn gemaakt van de Cortese druif. Deze wijn komt onder de naam Gavi op de markt.

Wijn en spijs

De keuken van Piëmonte kenmerkt zich door rijke, rijpe smaken. De gerechten zijn doorgaans krachtig van smaak. Een karakteristiek onderdeel van de maaltijd is de antipasti, kleine gerechtjes om de eetlust op te wekken. De grissini, lange, dunne, knapperige stengels van brooddeeg, hebben hun oorsprong in Turijn. Inmiddels staan ze op heel veel tafels in Italië. Wist u dat Piëmonte één van de grootste producenten van hazelnoten is en de populaire Nutella hier zijn oorsprong kent? In de herfst wordt de beroemde Tartufo Bianco, witte truffel gevonden en gebruikt in heel veel gerechten; pasta, risotto, vlees en kaas. Op de berghellingen van de Alpen en Apennijnen wordt de patrijs, haas, eend, fazant en kwartel geschoten voor wildgerechten. Gecombineerd met de stevige, volle rode wijnen van Piëmonte een echt koningsmaal.

Leuk om ook te lezen

Spanje wijnland Spanje heeft het grootste aantal met wijnstokken beplante hectares ter wereld, door het hele land zijn wijngaarden te vinden. Toch staat Spanje op nummer drie ter wereld op het gebied van volume van wijn, Italië en Frankrijk produceren namelijk meer....
Wijnland Italië Vino d`Italia Italië werd door de Grieken van oudsher Oenotria, het land van de wijn, genoemd. In vrijwel het hele land wordt wijn gemaakt en de jaarlijkse productie is meestal de grootste ter wereld. Dit komt omdat de omstandigheden om drui...
Saint-Estèphe Het prestigieuze Bordeaux wordt, om het overzichtelijk te houden, vaak verdeeld in wijnen van de linker- en rechteroever van de rivieren Dordogne, Garonne en Gironde. Aan de rechterzijde vinden we gerenommeerde gebieden als Pomerol en Saint-Emilion. ...

Reacties

Vraag het Peter

Vraag het Peter
IDEEENBOX SMALL
WEBSHOP_SMALL

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte.