Ribera del Duero

Steeds meer mensen ontdekken de hoge kwaliteit van wijn uit het Spaanse Ribera del Duero.

Ribera del Duero, met stip één van de beste wijngebieden van Spanje, ligt ten noorden van Madrid en ten zuidwesten van Rioja. In Ribera del Duero wordt voornamelijk rode wijn geproduceerd van de Tinto Fino, ofwel Tinto del País. Dit druivenras is een plaatselijke variant van de Tempranillo en beslaat 85 procent van het totale wijngaardareaal. De wijnen danken hun spannende karakter aan de ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dicht bij de Atlantische Oceaan. Het oudste gedeelte van het wijnland ligt op het Centraal Plateau, op 700 à 900 meter hoog. Het gebied kent extreme temperatuurverschillen door het jaar heen. Zoals de wijnmakers zelf zeggen: “Het is bij ons 9 maanden winter en 3 maanden helse hitte.” Maar juist door deze bijzondere weersomstandigheden ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. Het gebied werd niet voor niets in 2012 door het prestigieuze Wine Enthusiast Magazine uitgeroepen tot ‘Wine Region of the Year’. Er komt voornamelijk rode wijn uit dit gebied, en een heel klein beetje rosé.

Ribera del Duero logo

Inmiddels mogen bijna 300 wijnmakers Denominación de Origen Ribera del Duero op hun fles zetten met de classificatie Joven, Roble, Crianza, Reserva of Gran Reserva. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in?

  • Rosé & Joven wijnen hebben nauwelijks (max. 3 maanden) tot geen hout gehad en worden al enkele maanden na de oogst gebotteld en op de markt gebracht.
  • Joven – Roble wijnen zijn 3 tot maximaal 12 maanden op hout gelagerd. Deze wijnen worden meestal binnen het eerste jaar na oogst nog op de markt gebracht.
  • Crianza wijnen hebben minstens 12 maanden in eikenhouten vaten doorgebracht en mogen pas na 1 oktober van het tweede jaar verkocht worden.
  • Reserva wijnen hebben minimaal 36 maanden gerijpt, waarvan minstens 12 maanden op eikenhouten vat. Dit zorgt voor hun complexiteit en elegantie.
  • Gran Reserva wijnen zijn 5 jaar en ouder en hebben minimaal 24 maanden op hout gelagerd. Dit zorgt voor uitmuntende wijnen, vaak alleen uit de beste jaargangen.
Wijngaard

Eind jaren tachtig bestond Ribera del Duero nog voornamelijk uit kleine familie­bedrijfjes en ingedutte grote coöperaties. Enkele ambitieuze bedrijven hebben hun best gedaan om het wijngebied meer bekendheid te geven en dat is gelukt: de grote coöperaties zijn wakker geworden, de kleine familiebedrijfjes zijn behoorlijke wijnbedrijven geworden en enkele van de betere bedrijven hebben internationale bekendheid gekregen. Eén van de bekendste (en duurste) is Vega Sicilia, en misschien ook wel de beste wijn van Spanje.

Druivenrank

Wijn-spijs

De wijnen uit de regio zijn al prachtig van zichzelf. Ze hebben een grote concentratie en een elegante frisheid. Echter komen ze vaak nog beter tot hun recht door ze te combineren met de juiste gerechten. Combineer Joven- en Roble wijnen bijvoorbeeld met een borrelplank, wat charcuterie of lichte tapas. Heerlijk om de avond mee te beginnen! Crianza-, Reserva- en Gran Reserva wijnen gaan perfect gepaard met geroosterd of gegrild vlees zoals lam, rund, wild of een winters stoofpotje. Favoriet uit de regio is lechazo, langzaam geroosterde zuiglam.

Tip: drink een Ribera del Duero altijd licht gekoeld, op zo’n 16 – 18 graden, ook nu de nachten weer wat koeler zijn. Het fruit komt dan beter naar voren en de wijn komt niet zo zwaar over.

Leuk om ook te lezen

Spanje wijnland Spanje heeft het grootste aantal met wijnstokken beplante hectares ter wereld, door het hele land zijn wijngaarden te vinden. Toch staat Spanje op nummer drie ter wereld op het gebied van volume van wijn, Italië en Frankrijk produceren namelijk meer....
Piëmonte Piëmonte is gelegen in het Noordwesten van Italië en is één van de beste wijngebieden van Italië. De gerenommeerde Barolo en Barbaresco komen uit dit gebied. De kwaliteit van de wijnen uit Piëmonte is erg hoog, bijna 90% is DOC of DOCG geclassificeer...
Wijnland Italië Vino d`Italia Italië werd door de Grieken van oudsher Oenotria, het land van de wijn, genoemd. In vrijwel het hele land wordt wijn gemaakt en de jaarlijkse productie is meestal de grootste ter wereld. Dit komt omdat de omstandigheden om drui...

Reacties