Riesling; nobele druif

Riesling is één van de beste witte druivenrassen ter wereld. Deze veelzijdige druif kan grootse droge wijnen produceren, maar ook mousserende wijn en zeer geconcentreerde zoete dessertwijnen en alles wat daar tussen in zit. Met zijn gespierde zuurgraad blijft ook de zoete wijn fris. Riesling heeft een heel eigen aroma van bloesem, honing, appel, citrus, perzik en ananas. Oudere Rieslings kunnen in de geur tonen van petroleum ontwikkelen, waardoor ze goed herkenbaar zijn. Voorwaarde is wel dat ze op een goede plek staan aangeplant en dat ze alle zorg en aandacht van de wijnmaker krijgen. Riesling wijnen afkomstig uit wijngaarden die een grote opbrengst geven, zijn juist niet verfijnd en wat vlak van smaak.

Meest aangeplante druif in Duitsland

In Duitsland is Riesling de meest aangeplante druif. Tegenwoordig worden er vooral droge wijnen van gemaakt. Door de relatief lagere temperatuur van Duitsland als wijnland heeft de druif een langere tijd nodig om te rijpen, waardoor er veel aroma`s ontwikkeld kunnen worden. Het liefst heeft deze druif een goed gedraineerde bodem met leisteen. Door de alcoholische vergisting en rijping op roestvrijstalen vaten te doen, houdt de druif zijn frisse en fruitige karakter. Riesling houdt niet van eikenhout. Hierdoor gaat het frisse en zuivere karakter verloren. Naast Duitsland is de druif ook aangeplant in de Franse Elzas, waar de wijnen door de andere bodemgesteldheid weer heel anders zijn. Ook is de druif te vinden in Oostenrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Verenigde Staten, Noord-Oost Italië, Oost Europa, Luxemburg en Zuid-Afrika. Dit toont ook de flexibele kant van deze druif. Zowel in koelere als in wat warmere streken worden mooie resultaten gehaald. Door de hoge zuurgraad hebben de meeste Rieslings een goed bewaarpotentieel.

Riesling druiven

Frisse zuren, wit fruit en citrus

Toch heeft Riesling een heel eigen smaakprofiel van frisse zuren, wit fruit en citrus wat niet iedereen kan waarderen. Het is een wijn die je moet leren waarderen. Andere druiven als Chardonnay zijn wat dat betreft veel toegankelijker met hun tropische fruit en boterige tonen.

Riesling toast

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]