Rijstwijn

Chinese rijstwijn wordt gemaakt van glutenrijke witte rijst en/of kleefrijst. Men laat de gestoomde rijst in grote ketels samen met een fermentatie startcultuur een paar weken tot maanden fermenteren. De rijst massa wordt vervolgens geperst, waarna de rijstwijn overblijft. Deze wordt helder gemaakt en gekleurd met caramel en daarna kort verhit (gepasteuriseerd) waardoor het fermentatieproces stopt. Vervolgens wordt de rijstwijn gerijpt in kleine kruiken die buiten staan, waardoor de seizoenen hun invloed kunnen uitoefenen. De smaak van rijstwijn verschilt per type, maar over het algemeen zijn ze zoet.

rijstwijn kruiken
Shaoxing rijstwijn

Shao Hsing

Een bekende rijstwijn is afkomstig uit Shao Hsing in de provincie Chekiang. Deze is, afhankelijk van hoe oud de wijn is, licht tot donkergeel van kleur en mildzoet van smaak. Ook wordt deze rijstwijn veel gebruikt in de Chinese keuken. Een bekend voorbeeld bijvoorbeeld is “Dronken kip”, een gerecht met kip gemarineerd en gekookt in rijstwijn.

Dronken kip rijstwijn

Saké

Er bestaat ook Saké uit Japan, maar dat wordt op een andere manier gemaakt, en heeft een hoger alcoholpercentage van 17 tot 18 procent. Saké wordt niet alleen op traditionele manier gedronken, maar ook gebruikt voor cocktails. Ook is deze drank goed geschikt voor sauzen en marinades. Daarnaast is er ook rijstazijn. Dat wordt gemaakt door de suikers in rijst te fermenteren in alcohol, en vervolgens in zuur. Rijstazijn heeft een minder hoge zuurgraad dan de bekende witte azijn en heeft een milde en ietwat zoete smaak. Het wordt gemaakt in verschillende kleuren van helder tot verschillede tinten rood en bruin. Rijstazijn wordt veel gebruikt in marinades en salade dressings.

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]