Rijstwijn

Chinese rijstwijn wordt gemaakt van glutenrijke witte rijst en/of kleefrijst. Men laat de gestoomde rijst in grote ketels samen met een fermentatie startcultuur een paar weken tot maanden fermenteren. De rijst massa wordt vervolgens geperst, waarna de rijstwijn overblijft. Deze wordt helder gemaakt en gekleurd met caramel en daarna kort verhit (gepasteuriseerd) waardoor het fermentatieproces stopt. Vervolgens wordt de rijstwijn gerijpt in kleine kruiken die buiten staan, waardoor de seizoenen hun invloed kunnen uitoefenen. De smaak van rijstwijn verschilt per type, maar over het algemeen zijn ze zoet.

rijstwijn kruiken
Shaoxing rijstwijn

Shao Hsing

Een bekende rijstwijn is afkomstig uit Shao Hsing in de provincie Chekiang. Deze is, afhankelijk van hoe oud de wijn is, licht tot donkergeel van kleur en mildzoet van smaak. Ook wordt deze rijstwijn veel gebruikt in de Chinese keuken. Een bekend voorbeeld bijvoorbeeld is “Dronken kip”, een gerecht met kip gemarineerd en gekookt in rijstwijn.

Dronken kip rijstwijn

Saké

Er bestaat ook Saké uit Japan, maar dat wordt op een andere manier gemaakt, en heeft een hoger alcoholpercentage van 17 tot 18 procent. Saké wordt niet alleen op traditionele manier gedronken, maar ook gebruikt voor cocktails. Ook is deze drank goed geschikt voor sauzen en marinades. Daarnaast is er ook rijstazijn. Dat wordt gemaakt door de suikers in rijst te fermenteren in alcohol, en vervolgens in zuur. Rijstazijn heeft een minder hoge zuurgraad dan de bekende witte azijn en heeft een milde en ietwat zoete smaak. Het wordt gemaakt in verschillende kleuren van helder tot verschillede tinten rood en bruin. Rijstazijn wordt veel gebruikt in marinades en salade dressings.

Le Guishu l’Umami Yellow Wine from fermented rice

Le Guishi l’Umami is helder lichtgeel van kleur en heeft een zachte oosterse geur vol kruiden. Ondanks dat ook deze wijn gemaakt is op basis van rijst lijkt deze het meest op een witte wijn a la Riesling en Chardonnay. Deze Rijstwijn heeft een zuivere sappige smaak met iets van kruiden en een klein zoetje. De afdronk is sappig en goed gestructureerd.

Leuk om ook te lezen

Hugo wijn: sprankelend, verfrissend en hip Hugo wijn: een hip Italiaans drankje. Een verfrissende, fruitige en sprankelende cocktail gemaakt van mousserende witte wijn, vlierbloesem en munt. Je hoort en leest het tegenwoordig overal, het drankje “Hugo”. Ben jij al bekend met dit sprankelende...
Beaujolais Primeur Elke derde donderdag van november is ie weer verkrijgbaar; de verse Beaujolais Nouveau ofwel Beaujolais Primeur. In september hingen de druifjes in de wijngaard nog nietsvermoedend te wiegen in de najaarswind, en nu ligt de wijn al gebotteld en wel k...
Rosé wijn Over rosé wordt vaak wat makkelijk gedacht. Komt dat omdat het zo`n frivole, lichte en fruitige wijn is? Spreekt de kleur niet aan? Dit is jammer, want het is niet terecht. Rosé is wel degelijk een volwaardige wijn. Het vergt een eigen wijnmaakmethod...

Reacties

Vraag het Peter

Vraag het Peter
IDEEENBOX SMALL
WEBSHOP_SMALL

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte.