Rode wijn

Om rode wijn te maken heb je blauwe druiven nodig, ondanks dat het sap uit de druif zelf een groenige kleur heeft, komt tijdens het wijn maken de kleurstof (en nog veel meer stofjes waarover zo meteen meer) in de wijn en kleurt de wijn rood.

Ook hier is het soort druiven gebruikt bepalend voor de kleur maar meer nog hoelang de schil heeft liggen weken in het sap en hoelang uiteindelijk de wijn in de fles heeft gezeten. Eigenlijk verandert de kleur van alle wijn (ook witte) uiteindelijk  in een soort oker/bruine kleur.

Soorten druif

Exclusief voor blauwe druiven dus. Naast Pinot Noir en Merlot is Cabernet Sauvignon een goed voorbeeld. Een sinds de laatste jaren steeds populairder wordend druivensoort dat uit de Bordeaux komt, maar tegenwoordig ook uit Italië, Spanje en Zuid-Frankrijk te verkrijgen is, om maar te zwijgen over de wijnlanden buiten Europa.

Ook bij rode wijn is het in de klassieke wijnlanden bepalend per regio, welke druivensoorten en gebruikt worden, in tegenstelling tot de “nieuwe” wijnlanden waar er wel regionale voorkeuren bestaan maar men eigenlijk wel mag aanplanten wat je wil.

Klimatologische verschillen in de nieuwe wereld gaan hierin echter steeds meer een rol spelen terwijl dat vroeger nogal “van dik hout zaagt men planken” ging.

rose wijn druiven

Hout

Over (eiken)hout gesproken, een veel groter percentage aan rode wijnen dan witte wijnen worden zoals dat heet “opgevoed” op houten vaten. Natuurlijk vanuit een tijd dat men alles nog per schip of paard en wagen vervoeren moest, was een houten fust het aangewezen middel. Vervolgens kwam men er al snel achter dat als je lang genoeg wachtte de wijn beter houdbaar werd.

Rode wijn is niet zomaar de rode variant van witte wijn. Door de schil-inweking en hierdoor de kleuring van de wijn komen er ook andere stofjes in de wijn.

Een van de vele is Tannines… wat? Tannines, een stofje dat in de houten delen zit van planten (ook druivenstokjes, druivenschillen, blaadjes maar ook dus in eikenhout)

Ooit op een druivenpit of druiventakje gebeten? Dan krijg je zo’n droog gevoel aan de binnenkant van je wang. Dat is de uitwerking van taninne!

Ook in rode wijn zijn er absurd veel verschillende smaken en stijlen. Ontdekken is ook hier een codewoord, naast blijven proberen. De ene Pinot Noir is de andere niet, maar ze hebben allemaal een ding gemeen: wijn is hoe dan ook gemaakt om gedronken te worden. Proeven maar!

De Wijnkelder

Mijn passie voor wijn en wijn/spijs-combinaties ontstond eerst op de hotelschool in Wageningen waar Edwin Raben doceerde, later als diens assistent. Daarna ging ik als jongste driesterren-sommelier van Europa aan de slag bij restaurant Parkheuvel. Hierop volgend andere sterrenzaken: Ciel Bleu, Bridges en Bord’Eau. Sinds begin 2017 ben ik manager Hospitality bij WineStein, ’s werelds eerste kunstmatig intelligente sommelier.

Leer mij wijn kennen

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]