Rode wijn nader bekeken

Kleur van rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt door blauwe druiven te kneuzen, en de schillen samen met het sap te laten weken. De kleur komt uit de schil. Het sap van de blauwe druif is transparant, en krijgt pas zijn kleur als het geweekt wordt met de druivenschillen.

kleuren rode wijn

Rode wijnvlekken

Rode wijn is prachtig, zolang het maar wel in het glas blijft. Daarbuiten maakt het lelijke vlekken op kleding, vloerbedekking of tafelkleden. Het kan iedereen gebeuren, en als je aan de beurt bent is het verstandig snel te handelen. Hoe sneller er gehandeld wordt, des te groter de kans dat de vlek er weer uit gaat. Dep allereerst zoveel mogelijk vocht weg. Niet wrijven, dat maakt het alleen maar erger. Strooi wat zout op de wijnvlek als deze nog vochtig is. Zout absorbeert het overtollige vocht en voorkomt daarmee dat de wijn diep in de vlek trekt. Een veel gehoorde oplossing is om witte wijn te gebruiken om de wijnvlek te verwijderen. Dit klopt, het helpt om de vlek te neutraliseren. Ook soda (zuiveringszout) kan goed werken. Maak daarvoor een pasta van water met soda en breng dit vervolgens aan op de wijnvlek. Grote kans dat de vlek er weer uitgaat.

rode wijnvlekken

Rode wijnglazen

Rode wijn wordt over het algemeen uit grotere glazen gedronken dan witte wijn. Dat komt omdat rode wijn veel complexer is dan witte wijn. Rood heeft veel meer geur en smaak, maar ook in een meer geconcentreerde vorm. Er is meer te ontdekken in een rode wijn. Als de wijn in een ruim glas wordt geschonken, kan de wijn beter gedraaid worden in het glas (walsen). Hierdoor komt er meer zuurstof bij de wijn en komt de geur veel beter vrij. Maar dit wil niet zeggen dat witte wijn een makkelijk drankje is. Het is alleen net iets lichter dan rood. Om deze reden wordt wit vaak als aperitief gedronken en begint men bij een proeverij altijd met de witte wijnen. Als je met de stevigste wijnen zou beginnen, zijn je smaakpapillen verdoofd en proef je de lichtere wijnen daarna niet meer. Nou drink ik witte wijn het liefst ook uit een groot wijnglas, waaruit normaal gesproken alleen rood gedronken wordt. Die extra geur is toch maar mooi meegenomen. Dat beknepen gedoe in die kleine glaasjes.

rode wijnglas

Calorieën

Hoeveel calorieën zitten er in een glas rode wijn? Dat variëert wat tussen 72 en 78 kcal, en is gelijk aan een glas witte wijn of rosé. Een glas Port heeft al snel 150 kcal, meer dan het dubbele. Daar zit natuurlijk ook veel meer suiker in. Een glas bier heeft ongeveer 45 kcal. Een stuk minder, maar dit wordt vaak in ruimere hoeveelheden gedronken.

calorieën rode wijn

Open fles bewaren

Als een fles wijn eenmaal geopend is kan deze nog maximaal 2 tot 3 dagen bewaard worden. Door de zuurstof in de fles gaat de wijn snel achteruit. Het fruit verdwijnt en de wijn wordt muffer, met steeds agressievere zuren. De wijn is simpelweg niet lekker meer. Als de wijn nog niet bedorven is, kan deze nog wel gebruikt worden om te koken. Door een stoofpot bijvoorbeeld, als basis voor een rode wijnsaus of bij de bereiding van stoofperen. Let er wel op dat het best een tijd duurt voordat alle alcohol verdampt is uit de wijn.

rode wijn bewaren

Serveertemperatuur

Je kunt een wijn beter te koud dan te warm serveren.  Eenmaal in het glas warmt deze heel snel op door de omgevingstemperatuur. Er zijn verschillende wijn temperatuurmeters te koop als je de exacte temperatuur van een fles wilt weten. Maar het zelf ondervinden is eigenlijk de beste manier om uit te maken wat de ideale drinktemperatuur is. Neem de proef maar eens op de som, door een fles rode wijn die de hele dag al ongelukkig weggezet in de vensterbank stond te stoven, te proeven en deze vervolgens in de koelkast weer tot bedaren te laten komen. Je zult merken dat de wijn uit de koelkast veel frisser, fruitiger en energieker overkomt. Ook in de horeca geldt dit. Hoe vaak staat de rode wijn niet achter de bar terwijl de temperatuur in de kroeg tot klamme hoogtes stijgt? Vraag dan gerust om een wijnkoeler, ook bij rode wijn als deze veel te warm geserveerd wordt.

temperatuur rode wijn

Leuk om ook te lezen

Hugo wijn: sprankelend, verfrissend en hip Hugo wijn: een hip Italiaans drankje. Een verfrissende, fruitige en sprankelende cocktail gemaakt van mousserende witte wijn, vlierbloesem en munt. Je hoort en leest het tegenwoordig overal, het drankje “Hugo”. Ben jij al bekend met dit sprankelende...
Beaujolais Primeur Elke derde donderdag van november is ie weer verkrijgbaar; de verse Beaujolais Nouveau ofwel Beaujolais Primeur. In september hingen de druifjes in de wijngaard nog nietsvermoedend te wiegen in de najaarswind, en nu ligt de wijn al gebotteld en wel k...
Rosé wijn Over rosé wordt vaak wat makkelijk gedacht. Komt dat omdat het zo`n frivole, lichte en fruitige wijn is? Spreekt de kleur niet aan? Dit is jammer, want het is niet terecht. Rosé is wel degelijk een volwaardige wijn. Het vergt een eigen wijnmaakmethod...

Reacties

Vraag het Peter

Vraag het Peter
IDEEENBOX SMALL
WEBSHOP_SMALL

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte.