Saint-Estèphe: het gebied van krachtige wijn

Het prestigieuze Bordeaux wordt, om het overzichtelijk te houden, vaak verdeeld in wijnen van de linker- en rechteroever van de rivieren Dordogne, Garonne en Gironde. Aan de rechterzijde vinden we gerenommeerde gebieden als Pomerol en Saint-Emilion. Deze wijnen worden gedomineerd door de Merlot druif. Aan de linkerzijde vinden we de Haut-Médoc en Médoc. De wijnen uit deze gebieden bestaan juist weer voornamelijk uit Cabernet Sauvignon. Bordeaux dankt zijn faam aan de wijnen van de Haut-Médoc. Saint-Estèphe is daar één van de subregio`s van en staat bekend als het gebied dat de meest krachtige wijn voortbrengt.

Het terroir van Saint-Estèphe

Saint-Estèphe is de noordelijkste van de vier beroemde gemeenten, Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien en Margaux, in het hart van de Médoc. Het gebied heeft een bodem met een zanderig oppervlakte, met daaronder een dikke laag kiezelhoudende klei. De kiezels houden de warmte van overdag vast en geven deze `s avonds weer af. Dit is belangrijk voor de Cabernet Sauvignon omdat dit een laat rijpende druivensoort is, het kan dit extra steuntje in de rug goed gebruiken. In Saint-Estèphe bevat de bodem meer klei dan in het naburige Pauillac, doordat kiezel de rivier is afgespoeld. Daardoor gaat de afwatering langzamer. Het klimaat is goed geschikt voor wijnbouw, door de ligging nabij de Atlantische oceaan wordt de temperatuur getemperd. In de winter en het voorjaar is het niet extreem koud, terwijl het in de zomer zelden extreem heet wordt. Er valt doorgaans voldoende neerslag, daarnaast kunnen de wijnranken vanwege de ligging aan de grote rivieren voldoende water vinden.

Stoere wijnen

De wijnen van Saint-Estèphe zijn stoer, vol, stevig, hebben meestal een hoge zuurgraad en krachtige tannines. Daardoor zijn deze wijnen uitermate geschikt om lang te laten rijpen. De wijnmakers van Bordeaux weten met blends van verschillende druiven steeds weer het zo herkenbare profiel van stevige en complexe wijnen te bereiken. De wijnen worden aan deze linkerkant van de rivier gedomineerd door de Cabernet Sauvignon. Daarnaast kunnen ze nog bestaan uit Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec en Carmenère. Er wordt bijna geen witte wijn in Saint-Estèphe gemaakt.

Saint-Estèphe Bordeaux

Wijn & Spijs

Vanwege het krachtige smaakprofiel van wijnen uit Saint-Estèphe, zijn ze bij uitstek geschikt om naast een gerecht te zetten. Zeker bij rood vlees is het een goede combinatie. De proteïnen in het vlees zorgen dat de stevige tannines in de wijn verzacht worden. Een Saint-Estèphe kan dan ook uitstekend worden geschonken bij biefstuk, pepersteak, filet mignon en entrecote.  Ook bij verschillende kazen is het een aangename partner, bijvoorbeeld Hollandse oude kaas, Manchego, Comté en veel Zwitserse kazen.

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]