Veelzijdig Spanje

Spanje heeft het grootste aantal met wijnstokken beplante hectares ter wereld, door het hele land zijn wijngaarden te vinden. Toch staat Spanje op nummer drie ter wereld op het gebied van volume van wijn, Italië en Frankrijk produceren namelijk meer. Dat geeft aan hoe laag en geconcentreerd de opbrengst in Spanje is. Het wijnland bestaat uit een grote hoeveelheid wijngebieden met kleine én grote onderlinge verschillen. Spaanse wijnen staan voornamelijk bekend om hun warmte en rijpheid. Vrijwel elke wijnstijl is terug te vinden in dit veelzijdige land.

Het Spaanse klimaat

Je zou denken dat Spaanse wijnproducenten zich geen zorgen hoeven te maken of hun druiven wel volledig rijp worden. Het tegendeel is echter waar. De Spaanse zomers zijn zeer heet en de winters koud, de zon kan zó fel zijn dat de wijnstokken ‘op slot’ gaan en niet verder rijpen. In de herfst is het dan aanpoten om de juiste graad van rijpheid te halen voordat de temperatuur daalt. De meeste Spaanse wijngaarden liggen op een gemiddeld grote hoogte waar het iets koeler is. Vanwege de droogte zijn in sommige gebieden de wijnstokken verder uit elkaar geplant, omdat een droge bodem niet veel wijnstokken kan bedienen. Dit verklaart ook mede de grote hoeveelheid aangeplante hectares terwijl de opbrengst relatief laag is. In een groot deel van Spanje valt er eigenlijk te weinig neerslag voor wijnbouw. Toch mag er pas sinds 2003, na toestemming per geval, geïrrigeerd worden.

Verschillende druivensoorten

Hoewel er in Spanje veel verschillende blauwe druivensoorten staan aangeplant, springt er toch wel één soort uit; de Tempranillo druif. Deze staat in zoveel gebieden aangeplant, dat het aantal synoniemen legio is. Je vindt deze druif zoal in Rioja, Navarra, Ribera del Duero, La Mancha, Valdepeñas en langs de Middellandse Zee. Andere bekende Spaanse blauwe druiven zijn Garnacha en Murviedro. Verder zien we ook typisch Spaanse witte druiven terug. In het noorden en noordoosten van Spanje zien we de Macabeo druif veel terug. De Albariño druif is belangrijk voor Ríax Baxias en Palomino zien we terug in Jerez. Ook de Verdejo druif, welke staat aangeplant in Rueda, mag niet vergeten worden. In gebieden die pas recentelijk ontwikkeld zijn, hebben internationale druivenrassen een sterke positie.

Wijnbouwgebieden in Spanje

Het bekendste wijngebied van Spanje is ongetwijfeld Rioja, gelegen in het noorden van Spanje. Dit gebied produceert krachtige rode wijnen van voornamelijk Tempranillo, regelmatig ondersteund door Garnacha. De wijnen worden gerijpt op vaten van Amerikaans eikenhout. Dit hout heeft grotere poriën dan het fijnere Franse eikenhout, waardoor de wijn dus meer contact heeft met het hout. Rioja`s hebben daardoor een hele duidelijke houttoon, wat zich uit in veel vanille en karamel in de smaak. Naast rode wijn wordt er ook een kleine hoeveelheid witte wijn gemaakt, voornamelijk van de Viura druif (Macabeo).

Wijnbouwgebieden Spanje

Ribero del Duero, ten zuidwesten van Rioja, weet intens geconcentreerde wijnen van de Tinto Fino voort te brengen. Dit is de lokale variëteit van Tempranillo, echter in een frissere stijl dan Rioja. Oostelijk van Ribero del Duero ligt Toro. Door de hoge ligging van de wijngaarden op 600 – 750 meter, zijn de nachten koel en krijgen de druiven hun kleur en smaak. De Tempranillo heet hier Tinto de Toro (rode van Toro) en zorgt voor krachtige wijnen met veel fruit. In het hete, zonnige Terra Alta worden, naast de Spaanse druiven, ook enkele geïmporteerde druiven als Cabernet Sauvignon verbouwd.

Voor Spaanse witte wijn met een heel eigen karakter kunnen we het beste naar Rueda en Rias Baixaxs. In Rueda, ten oosten van Toro, zorgt de Verdejo druif voor heerlijke aromatische wijnen met veel tropisch fruit. Rias Baixas, aan de kust boven Portugal, produceert frisse wijnen van de Albariño druif. De strak droge wijn heeft een kenmerkende ziltige toon, waardoor het een goede begeleider van visgerechten is. Beide gebieden zijn de laatste jaren erg populair geworden door de hoge kwaliteit van de wijnen.

Rioja

Cava en Sherry

Spanje`s antwoord op Champagne is Cava. Deze mousserende wijn wordt voornamelijk in Penedès gemaakt, in de buurt van Barcelona. Net als bij Champagne krijgt ook Cava zijn bubbels door een tweede gisting in de fles. Bij de gisting ontstaat naast alcohol ook koolzuur. Doordat de fles afgesloten is, kan het koolzuur niet ontsnappen en lost het op in de wijn. Cava wordt doorgaans gemaakt van de druiven Xarel-lo, Parellada en Macabeo. Het is een stuk betaalbaarder dan Champagne en wordt daarom als een goed alternatief gezien.

In het diepe zuiden van Spanje vinden we het Sherry gebied. Deze wijnen staan op een aparte plek op de wijnlijst met hun afwijkende smaak. Tegenwoordig is Sherry steeds minder populair, wat jammer is omdat het hele bijzondere wijnen met een volstrekt eigen karakter zijn. Er zijn verschillende typen. Fino is een beendroge Sherry die gerijpt is onder invloed van zuurstof en onder een laag ‘Flor’, een broodachtige schimmel. Amontillado is donkerder en complexer. Oloroso komt minder voor, is droog, donker en heeft de meeste geur en smaak. Pedro Ximenez is overweldigend zoet en heeft de kleur en bijna de dikte van (schenk)stroop.

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]