Sulfiet en wijn

Sinds een aantal jaar is het wettelijk verplicht om op elke wijnfles te vermelden dat de wijn sulfiet bevat. Vanaf dat moment zijn wij, gulzige wijndrinkers, hier dan ook veel bewuster van. Hoofdpijn de dag volgend op een paar goede glazen wijn wordt meestal toegeschreven aan sulfiet. Wanneer een wijn een scherpe geur heeft, of wat ondefinieerbaar riekt, zal dat de sulfiet wel zijn. Wat voor rare dingen stoppen ze eigenlijk in die wijn?

Wat is sulfiet?

Bij oxidatie bindt zuurstof uit de lucht zich aan koolstofketens in de wijn, waardoor deze verandert. De kleur wordt lichter en er ontstaat vluchtig zuur en later azijnzuur. Het is zaak om dit te voorkomen. Dat kan met zwavel, want dit bindt zich met zuurstof en voorkomt zo oxidatie. Daarnaast dood het ook bacteriën, best nuttig spul dus. Al eeuwen terug had men ontdekt dat wanneer je zaagsel en zwavel verbrandt in een wijnvat voordat de wijn erin opgeslagen wordt, de wijn veel beter bewaard kan worden. In het begin werden hier ook nog kruiden en wierook aan toegevoegd, maar dat was achteraf nergens voor nodig. Het zal ook een raar bijsmaakje gegeven hebben. Nu wordt er gewoon zwavel verbrand, en krijg je SO3, oftewel sulfiet.

Toegevoegd sulfiet

In elke wijn zit sulfiet. Tijdens de gisting ontstaat er namelijk, naast alcohol en koolzuur, ook wat sulfiet. Wijnen zonder dit bestanddeel bestaan dus niet. Er zijn wel wijnen zonder toegevoegd sulfiet op de markt. Die wijnen moeten het doen zonder de conserverende werking van dit goedje en hun carrière is daardoor vaak kort. Het toevoegen van gebrande zwavel aan wijn is aan strenge maxima gebonden: 160 mg per liter voor rode wijn, 210 mg per liter in droge witte wijn en rosé, 260 mg in zoete witte wijn en tot 400 mg in rijke, stroperige dessertwijnen. In de praktijk zitten de wijnmakers hier vaak ver onder, ze komen nog niet aan de helft.

Sulfiet - Rode wijn

Hoofdpijn van sulfiet

Er is slechts een enkeling onder ons die overgevoelig is voor sulfiet. Daarnaast zitten er stoffen in de druivenschil als polyfenolen (bijvoorbeeld tannines) en anthocyanen (kleurstoffen) waar een andere enkeling gevoelig voor is. Maar waar komt die hoofdpijn na die kostelijke glazen van gisteravond dan vandaan? Meestal ligt de oorzaak hiervan toch bij de alcohol, en dan vooral in relatie met de hoeveelheid. Het spijt me dat ik het u zo plotsklaps voor de voeten moet gooien. Sulfiet is trouwens een algemeen gebruikt conserveermiddel, listig vermomd als E-nummer 220 tot en met 228. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat vlees en fruit niet te snel bruin wordt. Vooral in gedroogd fruit, mosselen en veel salades komen hoge hoeveelheden voor. Wist u dat er in 1 zak chips net zoveel sulfiet zit, als in 6 flessen wijn bij elkaar? Ik heb nog nooit iemand horen klagen na een wilde ribbel-paprika avond.

Leuk om ook te lezen

Is wijn vegetarisch? Rode wijn, witte wijn, rosé. Stuk voor stuk worden ze gemaakt van druiven. En een drank gemaakt van geperste druiven moet wel vegetarisch zijn toch? Want dieren, hoe zijn die in hemelsnaam betrokken bij de productie van wijn. Je raadt het al, da...
Hoe kun je wijn het beste bewaren? Vaak hoor je dat wijn beter wordt met de jaren. Sommige wijnen worden inderdaad liever nog een paar jaar weggelegd voordat ze zich van hun beste kant laten zien. Dit is echter lang niet altijd het geval. Slechts een klein gedeelte van de wijnen ...
Hoe wordt Champagne gemaakt? Champagne is een wijn die tot de verbeelding spreekt. Het wordt geassocieerd met luxe, stijl, en grandeur. Deze feestelijke wijn wordt al eeuwen gemaakt volgens de Méthode Champenoise, met de tweede gisting op fles. Wat maakt Champagne eigenlijk zo b...

Reacties

Vraag het Peter

Vraag het Peter
IDEEENBOX SMALL
WEBSHOP_SMALL

Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte.