Het testpanel proeft: Pierre Baptiste Reserve Chardonnay

Onlangs is het allereerste Wijnvoordeel testpanel gestart. Het panel, bestaande uit 25 wijnliefhebbers, heeft het Wijnvoordeel favorieten pakket opgestuurd gekregen. De zes wijnen uit dit pakket worden door het testpanel geproefd en beoordeeld. De derde wijn die geproefd mocht worden is Pierre Baptiste Reserve Chardonnay.

Pierre Baptiste Reserve Chardonnay Pays d’Oc IGP

Sinds het begin in 1982 staan de Pierre Baptiste wijnen bekend om het expressieve karakter, de fruitigheid en elegante smaken. Gedurende het jaar selecteert Pierre Baptiste de beste druiven om de hoogste kwaliteit te kunnen garanderen. Voor deze Chardonnay zijn alleen de allerrijpste en beste druiven van een unieke kleine wijngaard in Zuid-Frankrijk gebruikt. Deze wijn is met regelmaat terug te vinden is in onze witte wijn Top 10. Zou het testpanel het daarmee eens zijn?

De eerste indruk

Deze Reserve Chardonnay is de derde wijn die geproefd is door het panel. Tot nu toe lagen de beoordelingen iedere keer wel aardig dicht bij elkaar, maar deze wijn weet het panel op te splitsen in twee groepen. Over de wijnfles is de meerderheid overigens erg positief, deze ziet er aantrekkelijk uit. Ook de kleur ziet er mooi uit en wordt als ‘een wat diepere kleur geel, bijna goudgeel’ omschreven. Vanaf de geur en smaak zien we dat de beoordelingen uiteenlopen.

Joris: “Soepele Chardonnay welke na een eerste citrus-achtige smaak laat proeven dat hij op hout gerijpt heeft. Afdronk doet niet af aan de smaak – deze blijft lang hangen en is niet zuur o.i.d. Fles ziet er goed uit. Geur is zeer licht, wel goed.”

Soepele en aangename witte wijn

Waar de één wordt getriggerd een slokje te nemen na het ruiken van de wijn, heeft de ander dat niet. Overigens geeft een grote meerderheid aan de geur aangenaam te vinden. Over de smaak zijn de meningen verdeeld. Opvallend is dat de meerderheid van de negatieve reviews gaat over de houtrijping van deze Chardonnay. Iets wat veel van de positief gestemde leden juist wel kunnen waarderen. Een duidelijk voorbeeld van ‘smaken verschillen’.

Bianca: “Niet mijn smaak, ik hou niet van houtgelagerde Chardonnay.”

Maureen: “Een heerlijke wijn, lekkere geuren en een mooie lange afdronk.”

Pierre Baptiste Reserve Chardonnay: het eindoordeel

Hoewel deze wijn een aantal onvoldoendes krijgt, weet het toch flink meer voldoendes binnen te slepen. Zo zien we maar liefst vijf keer een 8 en vier keer een 9 voorbij komen! De meerderheid zou deze wijn nog wel eens willen drinken, echter zien we ook dat een aantal leden de voorkeur geeft aan een witte wijn die niet houtgerijpt is. Aan de beoordelingen te zien zou ongeveer de helft van het testpanel deze Chardonnay zeker in de witte wijn Top 10 zetten!

Guido: “Het is niet de eerste keer dat een witte wijn die op hout is gelagerd niet in de smaak valt. Dat is waarschijnlijk dus ook echt een kwestie van smaak.”

Lin: ”Als je van Chardonnay houdt kies deze en verras je gasten tijdens een etentje. Een mooie wijn om langzaam en intens van te genieten.”

Vinoloog Peter

Huisvinoloog Peter:
“De reacties op de Reserve Chardonnay van één van onze huismerken, Pierre Baptiste, zijn uiteenlopend. De geur is aangenaam en veelbelovend volgens de meeste panelleden. Peer, tropisch fruit en vanille wordt veel genoemd. In de smaak valt de houtrijping bij velen op. Dit wordt ervaren als een luxe bij de meeste proevers. Anderen vinden de houttonen te overheersend in de wijn. Zo zie je dat smaken verschillen (gelukkig maar). De voor Chardonnay zo kenmerkende boterige tonen (het ‘vetje’) wordt herkend en gewaardeerd. Het geeft de wijn structuur en romigheid. Hierdoor is de wijn niet alleen maar fris maar ook goed te combineren met verschillende gerechten.”

Reacties

Leuk om ook te lezen

Testpanel – San Luigi Primitivo De afgelopen weken heeft het Wijnvoordeel testpanel kennis kunnen maken met zes van onze favoriete wijnen. De laatste wijn die werd geproefd is de San Luigi Primitivo. Deze wijn wordt gemaakt van een bijzondere Italiaanse druif en is erg geschikt tij...
Testpanel – Calle Principal Cabernet Sauvign... Met het beoordelen van de vijfde wijn uit het Zomers Genieten pakket, is het einde van de tweede testpanel ronde in zicht. De wijn die deze week geproefd werd is de Cabernet Sauvignon - Tempranillo Edicion Limitada van Calle Principal. Rood tijdens d...
Testpanel – Casa Safra Verdejo Blanco Het Wijnvoordeel testpanel, bestaande uit 25 wijnliefhebbers, is inmiddels over de helft met het beoordelen van de zes wijnen uit het Zomers Genieten pakket. De vierde wijn die werd geproefd is de Verdejo Blanco van Casa Safra. De wijnen van Casa Saf...