Het testpanel proeft: San Luigi Negroamaro

Onlangs is het allereerste Wijnvoordeel testpanel gestart. Het panel, bestaande uit 25 wijnliefhebbers, heeft het Wijnvoordeel favorieten pakket opgestuurd gekregen. De zes wijnen uit dit pakket worden door het testpanel geproefd en beoordeeld. De vijfde wijn die geproefd mocht worden is de Negroamaro del Salento van San Luigi.

San Luigi

San Luigi komt uit het Italiaanse Salento dat bekend staat om zijn wijnen met geheel eigen karakter. Hier groeien namelijk geen druivensoorten zoals Cabernet, Merlot of Chardonnay, maar juist Italiaanse soorten zoals Negroamaro en Malvasia. In Salento kunnen de druiven optimaal profiteren van het mediterrane klimaat en de verkoelende wind van de Adriatische zee. De wijnen van San Luigi zijn al jaren populair bij Wijnvoordeel en worden regelmatig bekroond op prestigieuze wijncompetities.

De eerste indruk

Hoewel een aantal testpanel leden aangeeft het etiket niet heel bijzonder te vinden, wordt het ontwerp van deze Negroamaro door de meerderheid zeer gewaardeerd. Ook het feit dat er achterop het etiket een verhaal over de wijn staat wordt als pluspunt genoemd. Het proeven van de wijn begint met het bekijken van de kleur. Deze wordt als ‘dieprood’ en ‘zeer uitnodigend’ omschreven. Ook de geur van rood fruit krijgt veel waardering.

Jeroen: “Wolf in schaapskleding dit. Aardige kleur, aangename geur, soepele smaak. In een fles, die niet erg bijzonder oogt. Maar dan volgt de afdronk, en pas dan geeft deze wijn z’n echte geheim prijs: een rijk, heerlijk smakenpalet. Wow!”

Fruitige en kruidige Italiaan

We kunnen er niet omheen; het testpanel is onder de indruk van deze Italiaanse rode wijn. Er zijn slechts enkele testpanel leden die aangeven dat deze wijn geen indruk gemaakt heeft. De indruk is na de eerste slok voor de meeste leden goed. De smaak krijgt hoge waarderingen en wordt ervaren als fruitig en kruidig maar niet te zwaar. Ook de afdronk scoort punten en wordt als ‘goed gebalanceerd’ en ‘lang en zacht’ omschreven. Een aantal testpanel leden heeft de wijn geproefd bij gerechten die gerust als culinaire hoogstandjes bestempeld mogen worden.

Remco: “Typische wijn voor de liefhebber van een zoete fruitige wijn. Ik geeft de voorkeur aan iets meer karakter.”

Lin: “Wij dronken de wijn bij een zelfgemaakte pasta en vonden de smaak van de wijn krachtig blijven. Heel prettig!”

San Luigi Negroamaro del Salento: het eindoordeel

Deze Negroamaro behoort al een aantal jaren tot onze favorieten en nu ook tot die van de testpanel leden. De ene na de andere dikke voldoende komt voorbij. De meeste leden geeft aan de wijn nog eens te willen proeven, er zijn zelfs al enkele doosjes besteld. De wijn wordt als perfect gezien om te schenken bij een diner. Maar ook tijdens een feestje of borrel is deze wijn bijzonder geschikt.

Carla: “Bij deze heb ik een nieuwe favoriete wijn gevonden! De wijn is lekker vol van smaak en heeft een lange zachte afdronk.”

Jacqueline: “Dit is tot nu toe de lekkerste wijn van het testpakket. Deze onthoud ik, héél lekker!”

Vinoloog Peter

Huisvinoloog Peter:
“Onze San Luigi Negroamaro uit het Zuid-Italiaanse Puglia is een goed voorbeeld van een echte Wijnvoordeel wijn; een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Toch sloegen we bijna achterover van de positieve reacties van het testpanel op deze wijn. Men roemt het vriendelijke karakter van deze wijn vanwege de grote hoeveelheid kersen- en zwarte bessen fruit. Een ‘milde wijn maar vol van smaak’ zagen we veel voorbij komen. De indruk van romige chocolade geeft een heel luxe gevoel. Voor sommige proevers was het de eerste kennismaking met Negroamaro uit Puglia. Een aantal is zo enthousiast dat ze aangeven de wijn vaker te willen bestellen!”

Reacties

Leuk om ook te lezen

Testpanel – San Luigi Primitivo De afgelopen weken heeft het Wijnvoordeel testpanel kennis kunnen maken met zes van onze favoriete wijnen. De laatste wijn die werd geproefd is de San Luigi Primitivo. Deze wijn wordt gemaakt van een bijzondere Italiaanse druif en is erg geschikt tij...
Testpanel – Calle Principal Cabernet Sauvign... Met het beoordelen van de vijfde wijn uit het Zomers Genieten pakket, is het einde van de tweede testpanel ronde in zicht. De wijn die deze week geproefd werd is de Cabernet Sauvignon - Tempranillo Edicion Limitada van Calle Principal. Rood tijdens d...
Testpanel – Casa Safra Verdejo Blanco Het Wijnvoordeel testpanel, bestaande uit 25 wijnliefhebbers, is inmiddels over de helft met het beoordelen van de zes wijnen uit het Zomers Genieten pakket. De vierde wijn die werd geproefd is de Verdejo Blanco van Casa Safra. De wijnen van Casa Saf...