Wat is wijn?

Wijn wordt gemaakt van druiven. Alleen wanneer het gemaakt is van druiven, mag het dan ook wijn heten. Komen er andere vruchten aan te pas, dan is het vruchtenwijn.

Volgens EU-regelgeving is de definitie van wijn: “Wijn is het product verkregen door de volledige of gedeeltelijke gisting van verse druiven – al dan niet gekneusd – of van druivenmost. Of in andere bewoordingen: Wijn is druivensap dat is gaan gisten en bestaat uit water, (suikers die zijn omgezet in) alcohol, zuren, verschillende aroma’s, tannines en nog een aantal andere stoffen.

Vinificatie

Voor de bereiding van wijn worden zowel witte als blauwe druiven gebruikt. Het vruchtvlees van de druiven (Vitis Vinifera) dat ervoor gebruikt wordt, is kleurloos. Daarom kan er ook van blauwe druiven witte wijn gemaakt worden, dit wordt bijvoorbeeld in zuid Zwitserland (Ticino) gedaan maar dichterbij; ook in champagne.

Het proces van het maken van wijn wordt vinificatie genoemd. Er zijn verschillende methoden om de vinificatie toe te passen. Zo wordt rode wijn anders bereid dan witte en champagne weer anders dan gewone wijn. De keuze welke methode wordt toegepast bij de vinificatie wordt bepaald door de wijnmaker en welke soort er gemaakt wordt.

Wijn is er in verschillende soorten. Zo heb je rode wijn, witte wijn, rosé, mousserende wijn (zoals Champagne, Prosecco, Cava, etc.), versterkte wijn (Madeira, Port, Sherry) en je hebt zelfs oranje wijn (dit is wijn waarbij witte druiven het wijnbereidingsproces van rode wijn ondergaan).

vinivicatie

Jij bent de kenner van je eigen smaak

Een veel gehoorde uitspraak van mijn gasten aan tafel was: “ik weet helemaal niets van wijn, kiest u maar!” Dat is natuurlijk altijd een compliment maar veel of weinig weten over wijn staat het genieten van wijn en het ontdekken van nieuwe smaken natuurlijk niet in de weg. Sterker: jij bent de kenner van je eigen smaak! Er wordt vaak erg moeilijk en gewichtig gedaan over wijn en wijnkennis en het is ook soms erg droge stof voor iets dat vloeibaar is, maar het mooie is: alle wijn wordt gemaakt om van te genieten.

Dat is dan ook de “opdracht” die ik graag wil meegeven: geef elk glas de aandacht die het verdient, en ontdek de wereld van wijn en niet te vergeten: je eigen smaak!

Begin hiermee bijvoorbeeld eens met twee of drie wijnen van of dezelfde druivensoort, streek of van dezelfde producent. Ontdek en geniet!

Mijn passie voor wijn en wijn/spijs-combinaties ontstond eerst op de hotelschool in Wageningen waar Edwin Raben doceerde, later als diens assistent. Daarna ging ik als jongste driesterren-sommelier van Europa aan de slag bij restaurant Parkheuvel. Hierop volgend andere sterrenzaken: Ciel Bleu, Bridges en Bord’Eau. Sinds begin 2017 ben ik manager Hospitality bij WineStein, ’s werelds eerste kunstmatig intelligente sommelier.

Leer mij wijn kennen

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]