wijn en boek

Het leuke aan wijn is: het maakt niet uit hoeveel je er van weet, bijna iedereen kan een goed glas wijn waarderen. Ben jij een beginnend wijndrinker en kom je bijna om in alle weetjes en feitjes over wijn? Of wil je graag je kennis wat bijspijkeren? No problemo. Wij hebben de 10 meest gestelde vragen over wijn voor je beantwoord!

Wat is wijn?

Wijn is een alcoholische drank, gemaakt met het gefermenteerde sap van druiven. Technisch gezien kan met elk fruit (appels, bessen, pruimen, etc.) wijn worden gemaakt, maar alleen als er ‘wijn’ op het etiket staat wordt de drank van druiven gemaakt.

Hoe smaakt wijn?

Ruiken, walsen, slurpen. Je hebt het vast wel eens iemand zien doen. Vervolgens komen er termen als kersen, rood fruit en specerijen voorbij terwijl jij alleen maar denkt: euhm, wijn? Wijnproeven kan misschien wat intimiderend zijn, maar het kan ook heel leuk zijn! Leer binnen no time hoe je wijn proeft in onze blog: Hoe proef je wijn?

Hoe wordt wijn gemaakt?

Witte wijn wordt gemaakt door druiven te persen, het sap te scheiden van de schillen en vervolgens dit sap te laten gisten. Bij rode wijn gaat dit hetzelfde, maar wordt de sap niet van de schillen, steeltjes en pitjes gescheiden waardoor de wijn een rode kleur krijgt.

Houtrijping, gisting en het mixen van druivensoorten bepalen voor een groot deel de smaak van de wijn. Benieuwd hoe dit gebeurd? Lees hier meer over hoe rode wijn wordt gemaakt en hoe witte wijn wordt gemaakt.

Waarvan wordt wijn gemaakt?

rode-druiven

De meeste wijn wordt gemaakt van druiven, maar dit zijn niet de druiven die je in de supermarkt vindt. Wijndruiven (latijns: Vitis Vinifera) zijn kleiner, zoeter, hebben een dikke schil en bevatten veel zaden. De Vitis Vinifera kent zijn oorsprong in het Kaukasus gebergte en de bergen van Zagros. Er zijn duizenden verschillende variëteiten binnen de Vitis vinifera-soort. De meest voorkomende is de Cabernet Sauvignon.

Wie heeft wijn uitgevonden?

Het beantwoorden van deze vraag is eigenlijk onmogelijk. Wetenschappers en historici geloven namelijk dat wijn niet is uitgevonden, maar dat het meer een ontdekking was. Deze ontdekking werd gedaan door oudere volkeren toen hun druiven bedorven raakten, waardoor gefermenteerd druivensap werd gecreëerd.

Gedurende de periode van 10.000 – 8.000 voor het begin van onze jaartelling veranderde de samenleving van een nomadische naar een meer zittende manier van leven. Er wordt aangenomen dat in deze tijd de echte wijnproductie begon. Het oudste bekende wijnhuis tot nu toe werd ontdekt in Armenië. Het oudste bewijs van wijnproductie stamt uit Georgië, waar druivenresten in kleikruiken werden gevonden.

Wanneer wijn decanteren?

Soms kom je bij een wijn het advies tegen om deze te decanteren voordat je de wijn gaat drinken. Maat wat is decanteren precies en waarom is dit nodig? Decanteren is simpelweg het overgieten van een fles wijn in een karaf. Dit doe je om de droesem (de overgebleven restjes van de schillen, pitjes en steeltjes) in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem vormt zich in rode wijnen van (veelal) goede kwaliteit. Lees hier meer over wanneer je een wijn gaat decanteren.

Is wijn vegan?

Je zou denken van wel. Wijn wordt immers gemaakt van druiven. Toch is het grootste deel van de wijnen op de huidige wijnmarkt niet vegan. Of een wijn wel of niet vegan is hangt af van de manier waarop een wijn wordt geklaard. Klaren betekent het helder maken van de wijn. Bij het maken van wijn komen er vaak kleine stukjes van de steeltjes, pitjes en schillen mee. Wanneer deze in de wijn blijven zitten is deze troebel. Wijn wordt geklaard met dierlijke of niet-dierlijke stoffen. Wanneer een dierlijke stof (zoals eiwit) wordt gebruikt is de wijn dus niet vegan.

Welke wijn voor sangria?

Afhankelijk van of je een rode of witte sangria wilt, kies je uiteraard een rode of witte wijn. Heb jij het liefst een rode sangria? Ga dan voor een merlot, cabernet sauvignon of pinot noir. Heerlijk met peer, sinaasappel en appel. Liever een witte Sangria? Kies dan een witte, frisse wijn. Denk aan: riesling, pinot gris of sauvignon blanc. Heerlijk met limoen, citroen, komkommer en kruiden.

Hoe bewaar je wijn?

Hoe je je wijn bewaard is natuurlijk afhankelijk van of je fles al is geopend of niet. Sommige wijnen zijn gemaakt om nog even weg te leggen. Deze kun je het best op een donkere plek bewaren met een gelijke temperatuur en zonder al te veel trillingen. Heb je een fles geopend maar wil je de resterende wijn nog even bewaren? Zet de fles (ook bij rode wijn) dan in de koelkast. Op deze manier kun je zeker nog twee dagen met de wijn doen! Lees hier meer over hoe je wijn bewaard.

Hoeveel glazen uit een fles wijn?

Een standaardfles wijn bevat 0,75 liter, maar hoeveel glazen haal je daar uit? Een glas wijn is gemiddeld 150 milliliter, dat zou betekenen dat je dus zo’n vijf glazen uit een fles wijn haalt. Dit is echter wel afhankelijk van het alcoholgehalte. In sommige gevallen, zoals bij portwijn waar het alcoholgehalte hoger ligt, kun je wel tot tien glazen uit een fles halen.