Rode wijn

Al sinds er wijn wordt gemaakt, nu zo’n 7000 (!) jaar geleden, is er de issue van transport en bewaren. Eerst in kruiken, toen kwamen de vaten en recenter glazen flessen. Bewaren van wijn was en is belangrijk want niet iedereen woont of woonde pal naast een wijngaard of wijnboer. Bewaren en goed houden tot het in ieder geval bij de consument was, is het beginsel van wijn bewaren zoals we het nu kennen.

Bewaren van wijn is niet altijd noodzakelijk: alle wijn is gemaakt om gedronken te worden, veel van die wijn is gemaakt om er snel na bottelen van te genieten. Er zijn wijnen die beter worden door de tands des tijds. Er zijn zelfs wijnen die gemaakt zijn met de gedachte dat ‘ie na bottelen eerst nog lang moet ouderen. Er zijn hierbij wel een aantal bepalende factoren, voordelen en vooroordelen.

Waarom wijn bewaren?

Als je besluit om wijn te bewaren, doe dat dan in een donkere ruimte met een constante temperatuur en vochtigheid en trillingsvrij. Zo zorg je ervoor dat de wijn rustig kan ouderen. Waarom je wijn eigenlijk zou willen bewaren? Sommige wijnen komen beter in balans en worden dus beter, sommige wijnen hebben baat bij de extra of andere geuren en smaken die ontstaan bij bewaren.

Hoe weet je nou welke wijn hiervan profiteert? (en jij dus later ook!) Je kan advies in winnen over al dan niet bewaren, je kan ook proefondervindelijk bepalen of het waard is of was.

PROEF-ondervindelijk, altijd leuk met wijn, dit betekend dat je goed moet onthouden hoe de wijn smaakte toen je de rest van de flessen ging bewaren en regelmatig een fles openmaken om te kijken of ‘ie lekkerder is geworden.

Is ‘ie uiteindelijk (hopelijk bij een van de laatste flessen van die wijn) niet meer zo lekker, heb je de wijn te lang of niet goed bewaard: ZONDE! Maar ja, ook dat hoort bij proefondervindelijk!

Wijn bewaren in de kelder

Overigens is geduld een schone zaak, de meeste wijnen die gemaakt zijn om te ouderen, worden niet 1,2,3 beter met een weekje of 3, we hebben het hier over jaren.. maar echt jaaaaren! (betekend ook dus genoeg inkopen!)

Het is een leuk proces omdat bij te houden; heb je geen geduld en nu genieten? Er zijn zeker genoeg goed ge-ouderde wijnen op de markt! Gezondheid!

Mijn passie voor wijn en wijn/spijs-combinaties ontstond eerst op de hotelschool in Wageningen waar Edwin Raben doceerde, later als diens assistent. Daarna ging ik als jongste driesterren-sommelier van Europa aan de slag bij restaurant Parkheuvel. Hierop volgend andere sterrenzaken: Ciel Bleu, Bridges en Bord’Eau. Sinds begin 2017 ben ik manager Hospitality bij WineStein, ’s werelds eerste kunstmatig intelligente sommelier.

Leer mij wijn kennen

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]