Wijn & Snacks

Een goed glas wijn vraagt bijna om een hapje erbij. Alleen is ook maar alleen, en de smaak van wijn maakt vaak een lekkere trek wakker. Hierbij neig je doorgaans naar kaas, een toastje met het één of het ander, een stukje worst of een klein smeerseltje. Je denkt echter niet snel aan snacks, terwijl dat ook een goede optie kan zijn. Snacks zijn er in verschillende soorten en maten natuurlijk, en ik ben met u eens dat een bereklauw pinda uw kostbare glas bordeaux niet meteen complementeert. Maar er komen steeds verfijndere snacks op de markt. Een kroket om met een beleefde buiging croquet tegen te zeggen.  En het leuke is dat het niet alleen goed met wijn samengaat, maar wanneer je de goede wijn erbij zoekt, dat beide elkaar ook nog versterken.

Kwekkeboom heeft een reeks snacks voor bereiding in de oven ontwikkeld. Veel makkelijker dan frituren, en daarom gebruik je het ook eerder. Croquetjes met geitenkaas bijvoorbeeld, of gevuld met Spaanse Serranoham. Maar er zijn ook croquetjes met Noorse gerookte zalm voor de liefhebber, en Camembert hapjes. Snacks 2.0, waar een goed glas wijn toch bij moet kunnen? We gaan de proef op de som nemen. De oven aan, en de kurkentrekker in de aanslag.

Croquetjes romige geitenkaas

We beginnen met de croquetjes romige geitenkaas met honing en tijm. Geitenkaas en sauvignon blanc is een klassieke wijn/spijs combinatie, en dan vooral de geitenkaas uit de Franse Loire, met de sauvignon uit dezelfde streek. Het vettige, romige karakter van de kaas wordt mooi aangevuld door het frisse van de wijn. Een mooie Touraine wijn bijvoorbeeld. Een Nieuw Zeelandse sauvignon blanc zou hier trouwens ook erg goed bij zijn, bijvoorbeeld onze Jeffrey’s Bay – Sauvignon Blanc. Deze is nog wat uitbundiger in geur en smaak.

  • Kwekkeboom Oven Luxe Croquetjes romige geitenkaas met Mabel de la Roche Sauvignon Blanc 2016 wijn

Spaanse Serranoham

Croquetjes gevuld met Spaanse Serranoham en basilicum. Serranoham is vrij pittig en ziltig van smaak, dat vraagt om een wijn met wat kruidige tonen, maar toch niet te krachtig. Wat power in een elegante stijl. Onze Oostenrijkse Oostenrijkse Waldschütz Blauer Zweigelt Classic voldoet daar goed aan. Een lekker frisse rode wijn, sappig en met wat kruidige tonen maar zonder een te grote dosis tannine. Een hele prettige wijnstijl, fruitig, niet te stevig maar met voldoende complexiteit. De specerijen in de wijn gaan goed samen met de kruidigheid van de ham. Een wijn die ook gerust wat koeler gedronken kan worden. Dan komt het fruit in de wijn nog beter tot zijn recht.

  • Kwekkeboom Oven Luxe Croquetjes Spaanse serranoham met Oostenrijkse Waldschütz Blauer Zweigelt Classic 2015 wijn

Noorse gerookte zalm

Bij de croquetjes met Noorse gerookte zalm met dille denk ik meteen aan een boterige chardonnay. Zalm is een vette vis, daar hoort een vettige wijn bij. Chardonnay heeft dat typische vettige karakter, de geur van roomboter en de iets dikkere viscositeit. Onze Indomita Quintus Chardonnay Gran Reserva voldoet daar perfect aan. De wijn heeft 9 maanden rijping op eikenhouten vaten gekregen, waardoor deze wat kruidiger is en indrukken van vanille en karamel geeft. Deze heeft dat typische botertje, goede structuur, en genoeg power door de houtrijping.

  • Kwekkeboom Oven Luxe Croquetjes Noorste gerookte zalm met Indomita Quintus Chardonnay Gran Reserva 2016

Camembert hapjes

We krijgen de smaak te pakken, en doen nog wat Camembert hapjes in de oven. Erg lekker; romige gesmolten camembert in een krokant jasje. Maar dit vraagt wel wat van de wijn. Daar moeten wel wat spierballen tegenover. Ik ben bang dat wit deze strijd verliest. Daarom gaan we voor fruitig rood met jonge, stevige tannines. De tannines kunnen de strijd met het vet aangaan zodat ze elkaar wat afzwakken. Miliasso Barbera d’Asti DOCG Superiore heeft veel fruit, tannine, sappigheid en die frisse Italiaanse zuren. Dit gaat goed. Overigens ook een wijn die best iets gekoeld mag worden.

  • Kwekkeboom Oven Borrelsnacks Camembert hapjes met Miliasso Barbera d’Asti DOCG Superiore 2014 wijn

Bitterballen

Tot slot de klassieker; de rundvlees bitterbal. Rijk gevuld met vlees, dus hierbij een wat steviger rode wijn met wat kruidige tonen. Een wijn uit de Rhône bijvoorbeeld, die hebben dat pittige, robuuste karakter. Onze Domaine du Vallon Côtes du Rhône Villages AOC is zo`n kruidige wijn, vol van smaak maar ook weer die sappigheid die de Oostenrijkse wijn ook heeft. Een volle wijn maar ook soepel. Of onze Caballo de Oro Valdepeñas DO Reserva, deze Spaanse wijn heeft nog wat langer op hout gerijpt en is daardoor wat zwoeler. Veel donker fruit en specerijen, goed in balans met elkaar.

  • Kwekkeboom Oven Borrelsnacks rundvlees bitterballen met Caballo de Oro Valdepeñas DO Reserva 2009 wijn

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]