Wijn & Wild

Of je het nou leuk vindt of niet; het najaar is nu echt begonnen. Het wordt weer eerder donker en guur buiten. Tijd om de kachel weer aan te zetten en de tuinmeubelen op te bergen. Na alle witte wijn en rosé van afgelopen zomer smaken de volle stoere rode wijnen weer hartverwarmend goed. En helemaal wanneer je je glas wijn voorziet van een lekker stukje wild. Het wildseizoen is namelijk weer begonnen en loopt van oktober tot en met december. Er ligt weer volop haas, hert, ree, konijn of gevogelte in de winkel. Ook buiten het seizoen wordt er trouwens wel wild aangeboden, maar dan meestal diepgevroren en niet alle diersoorten zijn op elk moment in het jaar verkrijgbaar.

Wild bereiden

Wild bereiden is helemaal niet zo moeilijk. Met een degelijke braadpan, wat filets van bijvoorbeeld duif of eend en wat kruiden kun je in 6 minuten klaar zijn. Wat dat betreft is het niet veel anders dan vlees van een koe. Wildvlees is echter wel rijker van smaak, en daarom heeft het verder eigenlijk helemaal niet zo veel nodig. Een schepje aardappelpuree en wat gekookte groenten erbij, en je hebt een heerlijke maaltijd. Natuurlijk zijn er diverse bereidingen van de verschillende diersoorten en zijn ze lang niet allemaal zo eenvoudig. Maar de basis is makkelijker dan de meesten mensen denken. Bovendien bevat wild ook nog eens weinig calorieën! Vaak zelfs minder dan de magere vleessoorten als kip of kalfsvlees. Het zijn vaak de rijke bijgerechten en lobbige sauzen die blijven hangen. En logisch; het gaat altijd om scharrelvlees.

Wild en wijn braadpan

Wijn en wild combineren

Wild geeft echt de associatie met het najaar. Volle, rijke smaken in een behaaglijk verwarmde, gezellige huiskamer terwijl buiten de regen tegen de ramen klettert. Er is maar één ding wat dit nog mooier kan maken en dat is een stevig glas rood. De rijke en verfijnde smaken van het gerecht smeken bijna om een rode wijn die hetzelfde kan bieden. En dat is belangrijk bij een goede wijn-spijs combinatie. De wijn mag een gerecht nooit overheersen, of omgekeerd. Ze moeten elkaar juist aanvullen. Zoek daarom een wijn bij een gerecht die een vergelijkbare kracht en intensiteit heeft.

Zoek ook naar overeenkomsten in beiden. Wijnen met veel rijpe tonen passen goed bij gerechten waarin de rijpe tonen ook duidelijk aanwezig zijn. Bij een heel fris gerecht past een hele frisse wijn natuurlijk veel beter. Als een gerecht veel smaak heeft, een hoge smaakintensiteit zeg maar, dan past een wijn met een zelfde hoge smaakintensiteit daar beter bij dan een elegantere, meer soepele wijn. Een verfijnd gerecht met fazant moet geen zware, gespierde rode wijn naast zich krijgen, terwijl een mooie hazenpeper niets opschiet met een bloemige, lichte witte wijn. Ook de kwaliteit van beide is belangrijk. Het is bijna een schande om een met zorg en geduld bereid ree biefstukje van die ene, kleine, ambachtelijke slager in de stad, de tafel te laten delen met een simpele slobber uit de aanbiedingsmand.

Men kan ook “naar de wijn toe te koken” zoals dat wordt genoemd. Hierbij is het noodzakelijk om de wijn voor het koken even te proeven, zodat men weet wat het smaaktype van de wijn is. Niet heel vervelend. Tijdens het koken kan men met deze nieuw opgedane kennis rekening houden door een gerecht iets meer te kruiden, of juist iets weg te laten zodat het eindresultaat beter bij de wijn zal passen. Het is natuurlijk andersom niet mogelijk de wijn nog te bewerken zodat deze beter aansluit.

Wijn en spijs combi

Wijnassortiment

Tot slot nog een paar tips uit ons wijnassortiment. Bij een klassiek wildgerecht als eend met sinaasappelsaus, komt onze Castilla Santa Paulina Reserva Chardonnay heel mooi uit. Deze heerlijke Chileense wijn is rijk, weelderig en romig van smaak. De frisse zuren in de wijn samen met het kenmerkende botertje van Chardonnay combineren uitstekend met de sinaasappelsaus en de wjin heeft genoeg kracht om het gerecht ‘aan te kunnen’.

Hazenpeper

Bij een vol en kruidig gerecht als hazenpeper hoort een wijn die dezelfde kenmerken heeft. Bijvoorbeeld onze Domaine du Vallon ‘Plan de Dieu’ côtes du Rhône Villages AOC, 2016. Een geweldige dieprode wijn met veel kracht en kruidigheid uit de Franse Rhône streek.

Rode kool

Wanneer er rode kool geserveerd wordt bij de hazenpeper dan is onze Bodegas Virgen de la Sierra ook een goede keus. Een prachtige rode wijn uit het magische oogstjaar 2015. De wijn is vol en rond van smaak en heeft een heerlijke fruitige afdronk. Naast de rode kool een feestje.

Dus eigenlijk zijn we in een heerlijk seizoen aanbeland. Waar het buiten iets minder comfortabel wordt, is het binnen juist heerlijk uit te houden.

Heeft u binnenkort wild op het menu staan? Neem dan ook eens een kijkje bij ons wildwijnen assortiment voor nog meer wildwijnen!

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]