Wijn serveren

Soms zie je aan tafel in heel chique restaurant door de bomen het bos niet meer.. zoveel glazen op tafel! Als kind vond ik het al reuze spannend: welke kleur er in welk glaasje ging en waar het water in geserveerd werd. En welke vorm mijn glaasje (meestal ranja) had.

Vorm doet iets met smaak.. Wat?!? Jazeker!

Ook hier zijn weer wat stelregels voor: hoe frisser de wijn, hoe smaller het glas aan de bovenkant, hoe ruiger en krachtiger en ronder, hoe.. je raad het al, breder de opening van het glas zou moeten zijn.

Wijnglas en wijn soorten

Kleur van de wijn

Het zien van de wijn doet overigens ook heel veel met je smaak, probeer maar eens blind (dus zonder dat je de wijn gezien hebt, te raden of ‘ie wit of rood is..) dat is nog knap lastig, zelfs voor professionals!

Kleur, schittering en kleurverschillen geven je onbewust al veel signalen of een wijn juist fris of juist rond en vol zou  moeten smaken en soms verrast een wijn daarin.

Zo ook het glas werk en op welke temperatuur je een wijn serveert.

Witte wijn druiven

Temperatuur

Verder is natuurlijk de gelegenheid waar de wijn gedronken wordt belangrijk: je gaat je peperdure kristallen glazen natuurlijk niet meenemen naar de buurt-BBQ.

Het is overigens dan ook zaak dat je witte wijn lekker fris is en vooral je rode wijn niet te warm! Anders om: in de winter mag het allemaal wel een beetje warmer.. ..niet warm!

Temperatuur is erg belangrijk voor elke drank en dus ook voor wijn, hoe lager de temperatuur is, hoe minder je proeft. Daarbij komt ook nog dat in wijn alcohol zit en dat is nogal een vluchtig stofje dat erg snel in de smaak naar voren dreigt te komen als wijn te warm wordt, en trust me, daar wordt het over het algemeen niet lekkerder van!

Doe de test

Er zijn (subtiele) verschillen die je zelf kan ontdekken thuis, zoals je inmiddels weet ben ik erg van het proefondervindelijk, dat maakt wijn drinken en wijn ontdekken juist zo leuk.

Neem een plastic bekertje en een mooi groot wijnglas, dezelfde hoeveelheid dezelfde wijn. Ruiken en proeven maar! Niet gezegd overigens dat de wijn in het wijnglas beter/lekkerder smaakt, wel anders.

Zo kun je dus bij elke wijn, jou favoriete glas ontdekken; maak van te voren wel eerst even de afspraak wie de glazen gaat poetsen! Sante!

Mijn passie voor wijn en wijn/spijs-combinaties ontstond eerst op de hotelschool in Wageningen waar Edwin Raben doceerde, later als diens assistent. Daarna ging ik als jongste driesterren-sommelier van Europa aan de slag bij restaurant Parkheuvel. Hierop volgend andere sterrenzaken: Ciel Bleu, Bridges en Bord’Eau. Sinds begin 2017 ben ik manager Hospitality bij WineStein, ’s werelds eerste kunstmatig intelligente sommelier.

Leer mij wijn kennen

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]