Welke wijnkenner of wijnexperts ken jij?

Je hebt er vast al wel eens één gezien! Een sticker op een fles wijn met het aantal punten die de wijn gekregen heeft. Op sommige flessen wijn kom je zelfs meerdere stickers tegen. Maar wie geven die punten eigenlijk? En wat zegt dat over de wijn?

Al sinds tientallen jaren worden wijnen uit alle windstreken uitvoerig bestudeerd, bekritiseerd en gedronken door internationale en nationale wijncritici. Zij proeven op aanvraag of op eigen initiatief wijnen en beoordelen deze allemaal met een eigen puntensysteem. We zetten de bekendste wijnexperts voor je op een rijtje.

Robert Parker

Robert Parker is ongetwijfeld de bekendste van alle wijnjournalisten. Al meer dan 30 jaar beoordeelt hij, inmiddels samen met zijn team, wijn en heeft daarmee de weg vrijgemaakt voor andere wijnrecensenten. Parker werkte voorheen als advocaat, het blad dat zijn recensies publiceert heet dan ook ‘The Wine Advocate’. Hij wordt gezien als de meest invloedrijke wijnjournalist en kan als geen ander een wijn maken of breken. Jaarlijks bekritiseert hij enkele duizenden wijnen met een puntensysteem op een schaal van 1 tot 100. Als Parker een wijn hoog beoordeelt, weet een wijnboer zeker dat hij zijn oogst snel verkoopt. Als Robert de wijn daarentegen neersabelt wordt het lastig het druivenvocht aan de man te brengen. Er zijn daarom producenten die hun wijn naar de smaak van Parker maken, om maar in de gunst te vallen bij de wijngoeroe.

Robert Parker

Jancis Robinson

Jancis Robinson is een Britse wijnschrijver en -journalist en één van de weinige Masters of Wine. Ze schrijft onder meer voor de Financial Times, voor haar eigen site Jancisrobinson.com en heeft tal van wijnboeken op haar naam staan. Het bekendste en wellicht ook het beste is ‘The Oxford Companion to Wine’. Ook de Wijnatlas, die ze samen met Hugh Johnson heeft geschreven, is een standaardwerk. Maar vergeet ‘Winegrape’ niet, waarin alle (!) 1368 verschillende wijndruiven beschreven worden. Jancis beoordeelt samen met haar team wijnen volgens een 20 puntensysteem. Vanaf 16 punten is een wijn een uitschieter.

Jancis Robinson

Luca Maroni

De bekendste criticus van Italiaanse wijn is Luca Maroni. Hij is een sensorisch onderzoeker die elk jaar duizenden wijnen proeft voor zijn wijngids met de prachtige naam ‘Annuario dei Migliori Vini Italiani’. Luca maakt gebruik van een 100 punten schaal. Op zijn site Lucamaroni.com staat een enorme database aan proefnotities. Maroni beoordeelt wijnen op basis van het plezier wat de smaak geeft en gaat daarbij uit van drie parameters; de consistentie, balans en integriteit van het aroma en de smaak van een wijn.

Luca Maroni

James Suckling

De Amerikaanse James Suckling is een zeer gerenommeerd wijnjournalist. Hij had 30 jaar lang een belangrijke rol bij het beroemde magazine ‘Wine Spectator’. Vandaag de dag houdt hij zich vooral bezig met zijn eigen website Jamessuckling.com, waar hij recensies, proefnotities, video’s en blogs deelt. Ook organiseert hij wereldwijd wijnevenementen. Suckling beoordeelt wijnen op basis van een 100-puntschaal. Een wijn met een score van 90 punten of meer is uitstekend, een wijn met 95 punten of meer is een ‘must-buy’. James focust zich op Bordeaux en Italië. Naar eigen inschatting heeft hij sinds de start van zijn carrière zo’n 200.000 wijnen geproefd. Dat wijnmakers en wijnliefhebbers veel waarde hechten aan een mooie beoordeling van Suckling is dan ook niet een verrassing!

James Suckling

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]