Italië wijnland

Vino d`Italia

Italië werd door de Grieken van oudsher Oenotria, het land van de wijn, genoemd. In vrijwel het hele land wordt wijn gemaakt en de jaarlijkse productie is meestal de grootste ter wereld. Dit komt omdat de omstandigheden om druiven te verbouwen zeer gunstig zijn in Italië. Door de lange bergrug die door het land loopt, zijn er veel gebieden met een ideale verhouding van hoogte en ligging ten opzichte van de zon. Daarnaast is de bodem vaak vulkanisch of kalksteenhoudend met veel kiezelgrond. Samen met veel zon en een gematigd klimaat zijn de omstandigheden voor kwaliteitswijn dan ook ideaal.

Verschillende Italiaanse wijnen

rode druiven tros

Natuurlijk zijn er in zo’n uitgestrekt land ook veel verschillende omstandigheden. Zo is het klimaat in het noorden relatief koel, terwijl de druiven in het zuiden bijna rijp stoven van de hitte. De diversiteit aan wijnen is daardoor groot. Het land brengt mousserende wijn, witte wijn, rosé, rode wijn en dessertwijn op de markt. Maar ook daarbinnen is er veel diversiteit. Zo bestaan er rode Italiaanse wijnen in een fruitige, soepele en elegante stijl maar ook krachtpatsers die in hun jeugd bijna ondrinkbaar zijn.

Inheemse druiven

De diversiteit aan wijnstijlen is ook mede een gevolg van de vele inheemse druivenrassen die Italië rijk is. Hiermee worden onbekende, lokale druivenrassen bedoeld die van oudsher alleen in een gebied voorkomen. Ze hebben hun eigen karakteristieke geur- en smaakeigenschappen en een typische naam. Het zijn rassen die nie tbuiten de landgrenzen voorkomen, en vaak niet eens buiten de grenzen van het wijngebied. Er is een tijd geweest dat de inheemse druivenranken plaats moesten maken voor bekende, internationale druivenrassen. Tegenwoordig is er echter weer meer belangstelling voor het eigen karakter van de inheemse druiven en zien we dat deze weer meer aangeplant worden. Bijvoorbeeld de witte druiven Nascetta, Grillo, Fiano of Verdeca. Of de blauwe rassen Frappato, Albarossa, Corvina en Teroldego.

Wijnbouwgebieden in Italië

Italië is verdeeld in twintig wijnbouwgebieden. Van noord naar zuid zijn dat: Valle d`Aosta, Piemonte, Liguria, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Friuli, Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Toscana, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Basilicata en Calabria. En vergeet de twee eilanden niet; Sardegna en Sicilia. Elk gebied heeft natuurlijk zijn eigen specialiteiten.

Zo komt de bekende Chianti, vroeger in de mandfles (Fiasco genaamd) uit Toscana. Ook de gerenommeerde Brunello di Montalcino kom uit dit gebied. Uit het noordelijke Veneto komt de welbekende Prosecco, maar ook de rode Ripasso en Amarone della Valpolicella. Deze laatste wordt gemaakt van druiven die na de oogst een aantal maanden ingedroogd zijn. De Lambrusco is afkomstig uit Emilia-Romagna. Uit het noordwestelijke Piëmont komen krachtpatsers als Barolo en Barbaresco. Maar ook de Barbera is zeker de moeite waard. De frisse en aromatische Roero Arneis, ook wel de witte Barolo genoemd, heeft hier ook zijn herkomst.

Wijnbouwgebieden Italië
Wijnbouwgebieden van Italië

In het diepe zuiden, in de hak van de laars, vinden we Puglia. Hier gedijen de Negroamaro en Primitivo goed in de hitte. Dit levert volle wijnen op met een jam-achtige concentratie. Sicilia levert ons witte wijnen van de Grillo druif. Dit ras werd voorheen gebruikt voor de productie van Marsala, een versterkte dessertwijn. De populariteit van deze wijn loopt echter al een aantal jaren terug. Vandaar dat de Grillo nu gebruikt wordt voor een droge witte wijn met een heel eigen, mineralig karakter. Hetzelfde geldt ook voor de Catarratto druif uit Sicilia.

Wijn en spijs

Italiaanse wijn past, bijna vanzelfsprekend, erg goed bij de veelzijdige Italiaanse keuken. Veel rode wijnen hebben een friszure toon wat erg goed samengaat met gerechten op basis van tomatensaus. Het land is bijna volledig omgeven door water en de witte wijnen zijn door hun frisheid en het bittertje een vriendelijke partner van visgerechten. Veel Italiaans rood heeft stevige tannines waardoor ze goed passen bij gegrild of gebakken vlees. Neem bijvoorbeeld een Dolcetto of Barbera uit Piëmont. Een stoofpot heeft een wat rijkere rode wijn nodig met houtrijping. Een Barbaresco of Vino Nobile di Montepulciano zijn dan uitstekende keuzes.

Mandfles

Benieuwd naar al onze Italiaanse wijnen? Neem dan snel een kijkje op onze website!