Wijnland Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een van de meest prominente wijnproducerende landen op het zuidelijk halfrond. Met meer dan driehonderd jaar wijnbouwgeschiedenis wordt het vaak omschreven als het land dat de kloof tussen de Oude wereld en de Nieuwe wereld heeft overbrugd. De eerste druivenstokken werden aangeplant door de Nederlanders in de zeventiende eeuw en inmiddels is Zuid-Afrikaanse wijn wereldwijd geliefd. We vertellen je graag wat meer over de geschiedenis, wijnstreken en mooiste wijnroutes van Zuid-Afrika.

Geschiedenis

In de zeventiende eeuw was het de VOC die een verfrissingsstation op de Kaap aanlegde om de dorstige zeilers van de handelsvloot van drank en vers voedsel te voorzien tijdens hun reizen naar India en omstreken. De oprichting van dit handelsstation was het begin van een bloeiende wijnindustrie.

Omdat de condities geschikt leken voor wijnbouw, liet commandant Jan van Riebeeck, voorheen scheepsarts van de Compagnie, druivenstekjes uit Europa komen. Wijn werd namelijk gezien als een effectief middel om scheurbuik te voorkomen. De wijn die werd gemaakt leek echter alles behalve op de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen de we vandaag de dag kennen. Totdat de tweede gouverneur van Kaapstad, Simon van der Stel, zich in 1659 richtte op het aanleggen van betere wijngaarden en begon met het maken van de bekende dessertwijn genaamd Vin de Constance afkomstig van het landgoed Constantia. Hoewel Constantia in de daaropvolgende jaren verschillende eigenaren had, was de Vin de Constance in de achttiende en negentiende eeuw het vinologische uithangbord van Zuid-Afrika en tevens de lievelingswijn van Napoleon.

Helaas kwam er een einde aan dit succes in de negentiende eeuw, toen een verwoestende uitbraak van de druifluis in 1860 de wijngaarden van Zuid-Afrika volledig vernietigde. De daaropvolgende herbeplanting leidde tot grootschalige overproductie. Hulp kwam in 1918 van de Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging. Zij zorgde voor stabilisatie van de wijnprijzen en riepen een halt toe op de steeds dalende kwaliteit en de overproductie. Tot het einde van de apartheid heerste er een boycot op Zuid-Afrikaanse wijnen in Nederland, maar vanaf het einde van de apartheid in 1990 steeg de export en werden wijnboeren gemotiveerd wijnen van hogere kwaliteit te maken. Vandaag de dag komen er dan ook prachtige kwaliteitswijnen uit Zuid-Afrika

Verschillende druivenrassen

Het grootste deel van de druivenrassen in Zuid-Afrika is van Franse oorsprong. De meest kenmerkende variëteit van het land is echter Pinotage, een inheemse kruising van Pinot Noir en Cinsault, die in geen enkel wijnland in dezelfde hoeveelheid wordt gevonden. Ook Shiraz, Cabernet Sauvignon en Merlot wordt op grote schaal aangeplant.

Witte druivenrassen zijn goed voor 55 procent van de totale wijngaarden. Chenin Blanc is de meest aangeplante witte druif. Ook Zuid-Afrikaanse Chardonnay en Sauvignon Blanc is de laatste jaren internationaal populair geworden.

Een prachtige Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt van Chenin Blanc is de Skoonuitsig Prestige die de rijke complexiteit van de unieke wijnregio Westkaap vertoont. De koele zeewind heeft de druiven perfect laten rijpen wat een frisse wijn oplevert met een overweldigend smakenpalet vol smaken van tropisch fruit.

Het Zuid-Afrikaanse klimaat

Het klimaat in Zuid-Afrika is vooral warm en droog, maar in de kustgebieden is het onderhevig aan de invloed van de oceaan en de Antarctische Benguelastroom. Een wijngaard die meer dan 100 kilometer van de kust ligt is dan ook haast onmogelijk te vinden. In de zomer heeft het land een mediterraan klimaat, droog en warm dus, en in de winter is het weer redelijk zacht en vochtig. Omdat het neerslagniveau verschilt van regio tot regio, maar ook van seizoen tot seizoen binnen de regio’s is irrigatie in veel gevallen een noodzaak.

Wijnroutes Zuid-Afrika

Op slechts een half uur rijden van Kaapstad sta je al aan het begin van de Kaapse wijngaarden. Dompel jezelf onder in de prachtige wijngaarden, omgeven door het spectaculaire berglandschap van de Westkaap. Onderweg kom je prachtige wijnmakerijen tegen waar je wijntjes kunt drinken en kunt overnachten. Dit zijn volgens ons de mooiste wijnstreken om een wijnroute te volgen:

Mocht je trouwens jouw eigen wijnroute door Zuid-Afrika of een ander land kosteloos willen samenstellen, neem dan eens een kijkje op bestwineroutes.com. Zij hebben meer dan 20.000 wijnhuizen uit verschillende landen op hun website zodat je gemakkelijk je eigen reis kunt samenstellen.

1. Constantia

Constantia biedt een unieke mix van eeuwenoude boerderijen en stijlvolle moderne wijnhuizen in een spectaculair berglandschap op slechts 15 minuten van het centrum van Kaapstad. Hier kun je een breed scala aan wijnen proeven, een wandeling maken door het prachtige groene landschap of genieten van een sensationele smaakbelevenis in een van de vele restaurants.

2. Franschhoek

Adembenemende landschappen, een keuken van wereldklasse, goede wijnen en een dorpse sfeer: dat zijn de kenmerken van het prachtige Franschhoek, dat meer dan 300 jaar geleden door de Franse Hugenoten werd bewoond. In de prachtige regio zijn meerdere routes die je kunt volgen, zoals de Food and Wine route, de Cap Classique Route of de Artisan Food route.

Franschhoek

3. Paarl

Paarl ligt zo’n zeventig kilometer ten Noordwesten van Kaapstad en stond bekend om zijn port- en sherrywijnen. Tegenwoordig staat het rustige wijngebied bekend om zijn rijke, volle en kruidige rode wijnen en knapperige witte wijnen. De stad Paarl, die dateert uit 1657, biedt natuur, geschiedenis, cultuur en heerlijk eten.

[yuzo_related] [TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]