Wijnnieuws week 46

Beaujolais Nouveau

Beaujolais Primeur

Aanstaande donderdag is het de derde donderdag van november en dat betekend dat de verse Beaujolais Nouveau ofwel Beaujolais Primeur weer in de winkels ligt. In september hingen de druifjes in de wijngaard nog nietsvermoedend te wiegen in de najaarswind, en nu ligt de wijn al gebotteld en wel klaar voor de verkoop. Het is dan ook de eerste wijn van het nieuwe oogstjaar dat op de markt komt. Doordat de wijn zo snel in de winkels moet liggen, heeft deze weinig kans om te rijpen en een Beaujolais Primeur kan dan ook een wat dun en hard karakter hebben. Dat is jammer, want het gebied krijgt op deze manier een slechte naam. En dat terwijl er ook Beaujolais van uitstekende kwaliteit verkrijgbaar zijn. Beaujolais-Villages bijvoorbeeld hebben een strengere AOC wetgeving dan de Primeur wijnen en dit zijn vaak elegante, subtiele wijnen die na 1-2 jaar na de oogst optimaal op dronk zijn. De meest bijzondere rode wijnen uit de Beaujolais zijn echter de cru`s. Er zijn 10 verschillende cru`s, welke allemaal met naam op het etiket vermeld mogen worden. Deze wijnen zijn veel geconcentreerder en verfijnder.

Oudste wijn Georgie wijnnieuws

Oudste wijn ter wereld komt uit Georgië

Bij opgravingen zo`n 50 kilometer ten zuiden van Tbilisi in Georgië is aardewerk gevonden met resten van wijn die in deze kruiken is opgeslagen.  Bij analyse van de resten uit de ongeveer 6000 jaar oude kruiken is namelijk onder meer Wijnsteenzuur gevonden, en daarmee is het de oudste wijn die ontdekt is. Er wordt wel gezegd dat de wijnbouw in Georgië ontstaat is, en deze vondst onderschrijft dit weer. In Georgië groeien tegenwoordig zo`n 500 verschillende wijndruiven, wat suggereert dat de wijnstok al heel lang geleden gecultiveerd is en veelvuldig met elkaar gekruist zijn. De wijn is waarschijnlijk gebruikt bij religieuze feesten, tijdens de maaltijd en als medicijn.

Wijn door de gootsteen

Ex werknemer laat 27.000 liter wijn wegstromen

In Australië is een wijnmaker die ruim 27.000 liter wijn verloren heeft laten gaan, veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar. Zijn daad kwam voort uit de moeizame relatie met zijn vader, die voorheen eigenaar was van het betreffende wijnbedrijf. De veroordeelde wijnmaker had een belangrijke positie binnen het bestuur, maar is na een ruzie binnen de familie ontslagen. Toen hij erachter kwam dat zijn vader het bedrijf had verkocht, besloot hij in een vlaag van woede (en dronkenschap) het bedrijf dwars te zitten en in de vroege ochtend de kraan van 4 wijnvaten open te draaien. 14.000 liter Chardonnay en 13.580 liter Shiraz zijn weggestroomd. De schade wordt geschat op zo`n 300.000 Australische Dollar, ongeveer 200.000 Euro.

Dochter Nelson Mandela wijnnieuws

Kleindochter Nelson Mandela richt wijnbedrijf op

In 2013 heeft de kleindochter van Nelson Mandela, Tukwini samen met haar moeder Dr. Makaziwe House of Mandela opgericht. Ze hebben geen eigen wijngaarden, maar kopen druiven en sap van kleine wijnboeren op. Hiervan maken ze wijn en verkopen deze onder het House of Mandela label. Op het etiket komen de kleurrijke overhemden die de oud-president van Zuid-Afrika regelmatig droeg weer terug. Naast wijn doet het bedrijf ook in goud en lifestyleprodukten. Tukwini is naast marketingdirecteur ook mede-eigenaar.

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]