Witte wijn

Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witten als blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van die druiven gemaakt wordt. Het nog te vergisten sap is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ , dat is een verzamelnaam. Onder andere het gebruikte druivensoort bepaalt uiteindelijke de kleur. Daarnaast bepaalt de leeftijd van de wijn mede de kleur. De kleur van de wijn kan enorm verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenig kleurtje terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel of zelf oranje of bruinig zijn.

Soorten witte wijn

Witte wijn is er in vele soorten. De smaak van de wijn wordt vaak met droog benoemd wanneer er weinig suiker in zit. Een wijn met meer suiker wordt zoet genoemd. Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker. Een halfdroge wijn heeft wel een klein beetje restsuiker. Mensen die niet van zuur houden ervaren deze wijnen als zachter.

Witte wijn druiven

Streken

Voornamelijk in wat men de oude wijnwereld noemt (Europa) zijn er nogal wat streken waar voornamelijk of alleen maar witte wijn gemaakt wordt: Sancerre, Chablis, Rueda, Vinho Verde, Rheingau en Moezel zijn hier voorbeelden van. Maar ook in bijvoorbeeld Marlborough (andere kant van de wereld: Nieuw-Zeeland) wordt witte wijn steeds belangrijker.

Oude en nieuwe wereld

Druivensoorten

In veel gevallen is de naam van de druif ook de aanduiding van de wijn. In die zin kan de wijn dan snel herkent worden

Bekende witte wijn-druiven zijn natuurlijk Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling maar ook steeds populairder worden Viognier, Gruner Veltliner en Pinot Gris (Grigio in Italie)

Druivensoorten witte wijn

Verwarring alom

Elk druivensoort heeft weer een ander smaakje en geurtje dat dan ook weer afhankelijk is van waar en in welk jaar die druiven hebben gehangen.

Het ligt ook niet aan het druivensoort of de wijn zoet is of niet, dat ligt weer aan de wijnmaker, hoewel er wel weer druivensoorten beter geschikt zijn voor wat zoetere wijnen (zoals Gewurztraminer en Muscat)

Zie je door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer? Geen nood, wijn leren kennen is wijnproeven. Ga dus op de bank zitten en schenk een glaasje van je meest favoriete witte wijn in. Want ook witte wijn is gemaakt om gedronken te worden! Proost!

Mijn passie voor wijn en wijn/spijs-combinaties ontstond eerst op de hotelschool in Wageningen waar Edwin Raben doceerde, later als diens assistent. Daarna ging ik als jongste driesterren-sommelier van Europa aan de slag bij restaurant Parkheuvel. Hierop volgend andere sterrenzaken: Ciel Bleu, Bridges en Bord’Eau. Sinds begin 2017 ben ik manager Hospitality bij WineStein, ’s werelds eerste kunstmatig intelligente sommelier.

Leer mij wijn kennen

[yuzo_related]

[TheChamp-FB-Comments style=”background-color:#fff;” title=”

Reacties

” num_posts=”5″ width=”100%”]