bbq wijn

Of je nu vlees, vis of vega op de barbecue legt, een wijntje erbij is altijd goed. De lijst van wijn en spijs combinaties is echter oneindig en het kan dan ook nog best lastig zijn om een goede barbecue wijn uit te kiezen. Een aantal basistips zijn daarom altijd handig. Wij helpen je graag een eindje op weg bij het kiezen van de perfecte barbecue wijn. 

 

BBQ en bubbels

Wil je goed beginnen? Trek dan een fles rosé of rosé Cava open. Cava kan natuurlijk altijd, en dus ook bij de barbecue. Deze Spaanse bubbel is heerlijk als aperitief, maar ook perfect bij brood met tapenade, een salade of een broodje pulled pork. Zorg er wel voor dat je Cava goed koud is!

Ga bijvoorbeeld voor de heerlijke Casa Safra Cava Brut Rosado. Een schitterende rosé Cava met een mooie en verfijnde en frisse mousse.

Wijn bij vlees

Bij de meeste mensen ligt er mooi een stuk vlees op de barbecue. Of dit nou worstjes, hamburgers of vleesspiezen zijn, over het algemeen is een licht gekoelde rode wijn erg lekker bij gegrild vlees van de barbecue. Dit komt omdat de umami en het hoge vetgehalte in het vlees de tannines in rode wijn in evenwicht houden. Rijk rood vlees zoals hamburgers of biefstuk matchen goed met een krachtige rode wijn zoals tempranillo, cabernet sauvignon, syrah of malbec.

Bijvoorbeeld de heerlijke Malbec van Santa Bella. Een wijn met een lichte rokerigheid en een vleugje vanille. Dé perfecte barbecue wijn als je voor vlees gaat.

Rode wijn bewaar je doorgaans niet in de koelkast. Toch raden we je aan om rode wijn kort in de koelkast te zetten voordat je gaat barbecueën. Op de juiste temperatuur (16-18 graden) is hij namelijk nog veel lekkerder!

Wijn bij vis of kip

Ligt er ook een mooi vispakketje of een stuk zalm op de barbecue? Vis combineert prachtig met verschillende soorten wijn. Gegrilde vis is het lekkerste met een houtgerijpt wijntje met wat meer body, zoals een Californische chardonnay.  Bij zalm of tonijn kun je naast chardonnay ook kiezen voor een gekoelde fruitige, rode wijn zoals pinot noir.

Gegrilde kip of witvis op het menu? Kies een frisse witte wijn, een lichte rode wijn of een lekkere rosé. Denk aan een goed gekoelde sauvignon blanc of verdejo.

Een heerlijke sauvignon blanc die perfect is bij vis van de barbecue is de Jeffreys Bay sauvignon blanc. Een wijn met geuren van tropisch fruit en smaken van citrus, passievrucht en meloen. Optimaal genieten!

Echte alleskunners

Zoals je ziet kun je alle kanten op, het ligt er maar net aan wat je op de barbecue legt. Omdat je waarschijnlijk niet van plan bent om tien verschillende flessen wijn open te trekken, hebben we ook nog een paar echte alleskunners voor je. Dit zijn wijnen die goed samen gaan met verschillende soorten eten, waaronder vegetarische maaltijden. Neem bijvoorbeeld de shiraz van Peter Flemming Estates, een goed gekoelde riesling zoals de Armand Schreyer Riesling Alsace of ga voor een lekkere shiraz. Bijvoorbeeld de Alceño 12 Meses do Jumilla.

Mocht je er echt niet meer uitkomen? Rosé is de koning van de alleskunners en voelt zich absoluut thuis bij een zomerse barbecue!